Bondscoach Loes Gunnewijk gaf daags voor WK advies aan opvolger: 'Het gaat tegenwoordig niet alleen maar om individuele kwaliteiten'

Het WK in Zwitserland was het laatste optreden van Loes Gunnewijk als bondscoach van de Nederlandse vrouwen.

WK Leon Janssen

Ze bezorgde Nederland meer dan 60 medailles sinds haar aantreden in 2019 als bondscoach van de vrouwen elite, junioren en beloften. Toch was Loes Gunnewijk regelmatig het mikpunt van kritiek. Vooral op het gebied van koerstactiek. De Nederlandse sprak daags voor de wegkoers bij de vrouwen, dat uitliep op een mislukking, met De Volkskrant over haar periode als hoofdcoach.

Tokio 2021

Het gevoel dat overheerst vlak voor haar afscheid? "Dat is vooral trots, trots op wat we bereikt hebben met z'n allen", aldus Gunnewijk, die geen absoluut hoogtepunt kan aanwijzen tussen alle behaalde successen. "Het is lastig om er eentje uit te halen, met zoveel titels."

Vervolgens wordt Gunnewijk gevraagd naar de teleurstellingen die zijn bijgebleven. De 43-jarige oud-renster noemt direct het debacle op de Spelen in Tokio, in 2021. Daar waren de Nederlandse vrouwen niet bereid om voor elkaar te werken. Vervolgens zorgde miscommunicatie ervoor dat Annemiek van Vleuten juichend over de finish kwam, zonder te weten dat Anna Kiesenhofer al had gewonnen.

"Dat was het zwaarste zilver, om het zo te zeggen", blikt Gunnewijk terug. "Maar van elk kampioenschap leer je. Je Neemt daarna met elkaar weer stappen om verder te groeien. Ik ben ook trots op de veerkracht die we daarna hebben getoond. Annemiek won goud op de tijdrit, Anna van der Breggen werd derde."

'We hebben teamdagen gehouden'

Na de mislukte wegkoers op de Spelen in Tokio ging Gunnewijk met haar staf terug naar de tekentafel. "We hebben sindsdien echt ingezet op een teamproces om het verschil te maken", aldus de Nederlands kampioene op de weg van 2010. "Het gaat tegenwoordig niet alleen maar om individuele kwaliteiten."

"We hebben teamdagen gehouden, waarop we met z'n allen om de tafel zijn gaan zitten en hebben besproken welke kant we op willen gaan", gaat Gunnewijk verder. "Er zijn analyses gemaakt over de verschillende persoonlijkheden en mogelijke teamverbanden. het is fijn dat je elkaar al beter kent voordat je twee dagen van tevoren bijeen komt en een oranje shirt aantrekt."

Toch ging het na de Spelen van 2021 ook op het WK van dat jaar mis. Marianne Vos werd tweede nadat de oranjevrouwen opnieuw niet als team hadden gereden. "Ga je het alleen over dit soort dingetjes hebben? Ik hoor je alleen maar over zilver, niet over de gouden medailles", reageerde Gunnewijk bij het aansnijden van dat punt door de interviewer van De Volkskrant. Dat zonder te weten wat er een dag later in Zürich stond te gebeuren.

"Natuurlijk ga je voor een bepaald resultaat en als dat niet gehaald word dan baal je. Maar dan denk ik al snel: wat kunnen we daar aan gaan doen? We zijn daarna weer met elkaar in gesprek gegaan. Kijken wa we moeten veranderen, weer het teamproces verder uitrollen. Het is nooit klaar. Wat je vandaag doet, is voor morgen niet genoeg", meent Gunnewijk.

Advies voor opvolger

De afzwaaiend bondscoach van de vrouwenequipe weet nog niet wat ze hierna gaat doen. "Het zal wel iets met coachen van talenten in de topsport zijn", zei ze. Wel komt de oud-renster met een ironisch, doch goed bedoeld advies voor haar opvolger.

"Let op het teamproces, dat is tegenwoordig essentieel", aldus Gunnewijk. "Ondanks al die successen is het nooit vanzelfsprekend geweest dat we goud wonnen. Dat blijft bijzonder." Wie haar opvolger wordt is op dit moment nog niet bekend. In de wandelgangen wordt gesproken over Leontien Zijlaard-van Moorsel, maar de vacature voor bondscoach van de vrouwen staat nog altijd open op de website van de KNWU.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht