Tokio | Sterke Anna Kiesenhofer zet Nederlandse vrouwen te kijk in wegrit

Anna Kiesenhofer is de verrassende nieuwe olympisch kampioene bij de vrouwen. De Oostenrijkse maakte deel uit van de vlucht van de dag, die meer dan tien minuten voorsprong bijeen reed. Het zilver ging naar Annemiek van Vleuten, het brons is voor Elisa Longo Borghini.

Kiesenhofer

In tegenstelling tot de mannen kregen de vrouwen om onbegrijpelijke redenen een totaal ander parkoers voorgeschoteld. Zowel de Mount Fuji als de Mikuni Pass hoefden de vrouwen niet te bedwingen. Zodoende werd het meer dan bij de mannen een loterij. Vijf rensters kozen al vroeg in de koers het hazenpad: Anna Plichta (Polen), Carla Oberholzer (Zuid-Afrika), Anna Kiesenhofer (Oostenrijk), Vera Looser (Namibië) en Omer Shapira (Israël). Op een stuk bergop moesten de twee Afrikaanse de rol echter lossen vooraan.

Om onverklaarbare redenen lieten Nederland en de andere grote landen de voorsprong van de drie vooraan oplopen tot liefst meer dan tien minuten. Op de zwaarste beklimming van de dag werd de voorsprong weliswaar gehalveerd, mede door de actieve Nederlandse dames. Anna van der Breggen en Demi Vollering gingen een keer, maar op de steilste stroken plaatste Van Vleuten, die even daarvoor nog zonder erg ten val was gekomen, de juiste aanval. Ze kreeg niemand mee en wilde met een machtige solo op zoek naar de drie koplopers, maar hoewel Van Vleuten iets van de voorsprong wist af te snoepen ontstond op zo'n 35 kilometer van de meet een status quo tussen Van Vleuten en de Oostenrijkse Kiesenhofer, die haar twee medevluchters ondertussen had afgeschud op een stuk heuvelop.

Goud uit zicht voor Nederland

Wilden de Nederlanders nog kans maken op de gouden medaille moest het over een andere boeg, maar mede doordat het een koers zonder oortjes was en de Nederlanders waarschijnlijk de benen ook niet hadden, veranderde er niets. Van Vleuten werd bijgehaald door de groep met favorieten en de gouden medaille raakte steeds verder uit zicht. Sterker nog, ook Plichta en Shapira reden nog tussen Kiesenhofer en de groep met de vier Nederlandse dames in. De favorieten moesten het tempo flink verhogen om die twee nog te grijpen en in ieder geval te strijden om plek twee en drie achter de ongenaakbare Kiesenhofer.

Er werd lange tijd halfbakken achtervolgd, maar met nog tien kilometer voor de boeg namen de Nederlanders toch het initiatief om Plichta, Shapira en de ontsnapte Juliette Labous nog bij te halen. Dat lukte uiteindelijk, maar hoewel er van de voorsprong van koploper Kiesenhofer nog veel werd afgereden, kwam het goud nooit meer in zicht. Op het zware circuit ging Van der Breggen nog eens ten aanval, maar daar zat weinig meer op. Van Vleuten counterde en wist wel een gat te slaan. Zodoende pakte Nederland nog wel het zilver, maar het gesprek van de dag zal toch over de tactiek zijn. Het brons ging naar de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Het meest pijnlijke van alles was dat Van Vleuten dacht dat ze gewonnen had. "Oh Ruud, ik had het mis. We kregen niks door", vertelde ze net nadat ze juichend over de streep was gekomen.

Nieuws
  • Cor Vos