Annemiek van Vleuten gepolst als bondscoach, maar ze bedankt: 'Functie die je alleen maar fout kunt doen'

De KNWU is op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de vrouwen, met het debacle van Zürich nog vers in het geheugen. Annemiek van Vleuten legt uit waarom ze bedankt.

WK André van den Ende

Wat ging er eigenlijk wél goed? Dat is misschien wel de beste vraag na het WK voor vrouwen van de Nederlandse equipe. Het was op alle gebieden een farce, met Demi Vollering in een niet zo mooie hoofdrol - Thijs Zonneveld ging helemaal los op haar. Ook bondscoach Loes Gunnewijk krijgt kritiek te verduren. Ze vertrekt na het WK. Annemiek van Vleuten volgt haar niet op.

Geen Van Vleuten

Gunnewijk zou sowieso haar biezen al pakken na vijf bewogen jaren als bondscoach van de vrouwen elite, dus de KNWU was voor het mislukte WK al bezig met haar opvolging. In die zoektocht kwamen ze bijna als vanzelf natuurlijk ook bij Annemiek van Vleuten terecht. Aan de NOS vertelt de veelwinnaar van voorheen echter dat ze niet geïnteresseerd is in de functie.

"Het is nooit een officiële vraag geweest, maar toen ik gepolst werd, zei ik al nee. Het is een functie die je eigenlijk alleen maar fout kunt doen. Je kunt bijna alleen maar verliezen. Als bondscoach heb je heel weinig invloed op de rensters, want je ziet ze een paar keer per jaar. Daarnaast rijden ze ook het hele jaar met oortjes, behalve in landenwedstrijden. Begin er maar aan..."

Wie dan wel?

Nou, zij begint daar dus niet aan, maar wie dan wel? Hoewel de zoektocht aanvankelijk moeizaam verliep, lijkt de KNWU nu toch iemand gevonden te hebben, getuige de woorden van technisch directeur Wilfred Brookhuizen, ook bij de NOS.

"Ik denk dat we vrij snel een nieuwe bondscoach bekend kunnen maken. Het ziet er goed uit. Heel veel mensen hebben interesse getoond in de functie. Er zijn meerdere gesprekken gevoerd, met een aantal heel verschillende kandidaten", licht hij een heel klein tipje van de sluier op. De naam van Leontien Zijlaard-van Moorsel wordt veel genoemd.

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht