Ook technisch directeur KNWU kritisch op WK Demi Vollering: 'Ze vergat om zich heen te kijken'

De technisch directeur van de KNWU Wilfred Brookhuizen blikt terug op het WK en spaart Demi Vollering absoluut niet. 

Achtergrond André van den Ende

Wat ging er eigenlijk wél goed? Dat is misschien wel de beste vraag na het WK voor vrouwen van de Nederlandse equipe. Het was afgelopen zaterdag in Zürich op alle gebieden een farce, met Demi Vollering in een niet zo mooie hoofdrol - Thijs Zonneveld ging helemaal los op haar.

Zonder oortjes lastig, maar Vollering vergat te kijken

Zo uitgesproken als journalist Thijs Zonneveld kan de technisch directeur van de KNWU natuurlijk niet zijn, maar toch liet Wilfred Brookhuizen zich bij de NOS wel degelijk uit over het WK bij de vrouwen en Demi Vollering. Hij zag ook dat het niet best was wat de dames op tactisch gebied lieten zien.

"Er mogen fouten gemaakt worden, maar je moet er wel van leren. In de nabespreking hebben we zorgvuldig en uitgebreid besproken wat er volgende keer beter kan.

Het gebrek aan oortjes in de koers gebruikt hij wel als excuus, maar dat wil niet zeggen dat Vollering niet zelf beter had kunnen koersen op tactisch gebied, vindt Brookhuizen. "Het is natuurlijk heel lastig om met elkaar te communiceren, omdat je zonder oortjes rijdt. Je zag dat Demi hele goede benen had, maar dat ze vergat om zich heen te kijken."

Nieuwe bondscoach

Loes Gunnewijk was vijf jaar lang de bondscoach die de lastige taak had om van al die goede Nederlandse wielrensters een team te smeden tijdens landenwedstrijden. Dat ging dus op z'n zachtst gezegd lang niet altijd even goed. Er was al voor dit WK heel veel kritiek op Gunnewijk.

Brookhuizen zegt dat ze ze er in de afgelopen jaren toch alles aan hebben gedaan om er een team van te proberen maken. "De afgelopen jaren hebben we met elkaar het teamproces doorlopen, er waren ook verschillende teamdagen."

"Daarin hebben ze persoonlijkheidsanalyses gedaan. Daaruit kwam 'wie ben ik nou, en wie ben ik in een groep?' Ik denk dat ze al een supergoede stap hebben gemaakt. Het is aan de nieuwe coach om dat verder uit te bouwen."

Wie die nieuwe bondscoach wordt, is nog niet bekend. Maar volgens Brookhuizen is er bijna witte rook. "Ik denk dat we vrij snel een nieuwe bondscoach bekend kunnen maken. Het ziet er goed uit." De naam van Leontien Zijlaardvan Moorsel wordt veel genoemd.

Bekijk het originele bericht