Pogacar over mentale welzijn: 'Belangrijk om Urska naast me te hebben, zij is mijn mentale steun'

Tadej Pogacar kent fysiek zijn gelijke niet, maar ook mentaal is de Sloveen buitengewoon. 

Nieuws Tim Beck

Pogacar beleeft momenteel het beste wielerjaar ooit met zeges in onder meer Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, Giro d'Italia, Tour de France en het wereldkampioenschap. De kans is levensgroot dat de Ronde van Lombardije daar ook nog gaat bijkomen.

Fysiek kent de Sloveen zijn gelijke niet, maar ook op mentaal vlak is hij buitengewoon. In de podcast van The Cyclist Magazine praat hij uitgebreid over de psychologische kant van topsport. Dat gaat onder meer over de Tour de France 2023, waar hij op de Col de la Loze een off-day kende zoals we zelden hebben gezien van Pogacar.

Later in de Tour de France wist hij desondanks toch nog een etappe te winnen. "Het was niet zo moeilijk om mezelf bijeen te rapen en verder te gaan, maar de mensen rondom me – familie, vrienden en teamgenoten – daar kon ik aan zien dat het ook moeilijk voor ze was. Dat ze het moeilijk vonden dat ik leed."

Vriendin en renster Urska Zigart reed op die dag naar huis. "Ze dacht eraan om terug te gaan om me op te halen, maar ik zei dat het goed was. De mensen rondom me waren gebroken en voelden zich verdrietig voor me, maar dat zouden ze niet moeten zijn. Ik heb geluk dat ik mensen rondom me heb die met me mee lijden."

Urska

Vanuit de ploeg voelt Pogacar geen druk. "De ploeg betaalt me om (de Tour de France) te winnen. Dat geeft druk, maar ik vind dat er een goede balans is. In onze ploeg komt men niet naar je toe om te zeggen dat je per se moet winnen. Als je eens faalt, nemen ze je het niet kwalijk. We zijn na 2022 en 2023 samen gaan zitten om te praten wat beter kon."

Een sportpsycholoog vanuit de ploeg heeft Pogacar niet, al werkt hij wel samen met een brain coach. "Het is belangrijk om mentale steun te geven, omdat veel renners het nodig hebben. Voor mij is het belangrijk om Urska naast me te hebben, zij is mijn mentale steun. Hoe dan ook is mentale voorbereiding heel belangrijk in de wielersport vandaag de dag."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht