De hersencoach van Tadej Pogacar spreekt over uitzonderlijk wonder van genetica én brains: 'Hij deed beter dan bijvoorbeeld Rooney en Vettel'

Tadej Pogacar is op fysiek vlak een fenomeen, maar ook mentaal kent hij zijn gelijke niet. 

Pogacar

Sinds januari 2024 werkt Pogacar samen met de Belg Stijn Quanten, die in Hasselt is gevestigd en zichzelf omschrijft als een coach voor het brein. In gesprek met Het Nieuwsblad vertelt hij dat Pogacar naast zijn fysieke kwaliteiten ook op mentaal vlak van een andere orde is.

"Wat wij doen is meer dan het psychologische of het mentale. Wij bestuderen de hersenen van onze klanten als één stuk. Met uitgebreide testen zien wij hoe de verschillende hersengebieden functioneren, reageren en prikkels doorgeven aan het lichaam. We analyseren de hersenen dus cognitief, neurologisch, emotioneel, psychologisch, mentaal, visueel, enzovoorts."

Kortom, ze brengen de volledige hersenactiviteiten in kaart. "Die analyses vertalen we vervolgens in trainingsmethodes om de breinprestaties te verbeteren. Dat trainen gebeurt af en toe in onze praktijk of ik ga naar de renners thuis. Grotendeels behelpen de sporters zichzelf via onze online tools en houden we telefonisch contact."

'Een van de poten waarop een sporter steunt', legt Quanten uit. Een van de details die op orde moeten zijn voor een topatleet dus. Over Pogacar: "Ik zal je iets vertellen over zijn eerste test bij mij. Aan het begin van een traject meet ik een sporter eerst helemaal op wat zijn hersenen betreft. Een nulmeting zeg maar. Dat gebeurde hier in Hasselt."

"Ik ga zijn gegevens uiteraard niet delen, maar ik kan je wel zeggen dat hij op mentaal vlak fenomenale prestaties liet optekenen. We vergelijken dat met een database van tal van topsporters die we de voorbije jaren begeleid hebben. Binnen het voetbal, wielrennen, darts, Formule 1, noem maar op. Maar Pogacar is een uitzonderlijk wonder van genetica én brains."

Stress

Quanten schrijft vervolgens mentale mentale training voor aan de sporten die hij begeleidt zodat ze daarin verbeteren. "Ik gaf hem een mentale trainingsplanning vanaf 4 januari tot aan Milaan-Sanremo. Werkelijk geen enkele dag skipte hij. En hij brak ook in mijn database record na record. Ik liet hem dat weten. Hij deed beter dan bijvoorbeeld Wayne Rooney, Andriy Shevchenko, Sebastian Vettel. Hij blijft gaan, hé."

"Op een bepaald moment zag ik op de tool dat hij zich mentaal nog flink aan het afbeulen was met allerlei testen. Goed en wel, maar… het was middernacht. Ik stuurde hem wat hij in godsnaam aan het doen was. Dan lachte hij gewoon en knalde weer verder."

Pogacar werkt er dus keihard voor, maar lijkt geen last van druk te voelen. "Als hij beslist om de Ronde van Vlaanderen te rijden, begint de buitenwereld meteen te speculeren tijdens welke van de drie beklimmingen van de Oude Kwaremont hij zal demarreren. Dat legt enorm veel gewicht op de schouders, maar niet bij hem."

"Stressbestendigheid is één van de parameters waarop hij heel sterk scoort. Hij blijft in alle omstandigheden zichzelf: in de koers, op training, maar ook in de algemene omgang met mensen. Ik vertel je uiteraard niets nieuws: iedereen kan zien hoe ongedwongen hij fietst en leeft."

Nieuws
  • Cor Vos