Pogacar haalt vrijwel hetzelfde niveau als in de Tour: 'Op WK heb ik hem voor het eerst dit seizoen doodmoe en met doffe, ingevallen ogen gezien'

Waar concurrenten in mindere vorm zijn, daar tikt Tadej Pogacar zijn vorm van de Tour de France nog aan. De Sloveen is dan ook de enige favoriet voor de Ronde van Lombardije. 

Achtergrond Tim Beck

Op papier is Remco Evenepoel zaterdag de grootste uitdager van Tadej Pogacar in de Ronde van Lombardije, maar de Belg vertelde eerlijk dat zijn batterij een beetje leeg is tegen het einde van het seizoen. Primoz Roglic start geeneens in het Italiaanse monument, want na zijn zege in de Vuelta a España raakte ook hij niet meer in topvorm.

Showtje van Pogacar

Wie nog wel op zijn hoogste niveau is: Pogacar. Na zijn zegetocht op het wereldkampioenschap volgde een volgend showtje tijdens de Giro dell'Emilia. Niemand kwam ook maar in de buurt van de kopman van UAE Team Emirates, die komende zaterdag in de Ronde van Lombardije enkel kan verliezen.

In Emilië reden de renners vijf keer de San Luca omhoog. Dat deed Pogacar, bij de eerste passage, maar net iets langzamer dan tijdens de Tour de France. Daarbij dient aangetekend te worden dat het in de Italiaanse semiklassieker hondenweer was, wat uiteraard niet gunstig is voor het trappen van hoge wattages. Kortom, Pogacar is minstens evengoed als in juli.

Coach Paul Van den Bosch in Het Nieuwsblad: "Pogacar is nog steeds, of eerder opnieuw zo goed omdat hij dit seizoen de perfecte golfbeweging heeft gevolgd tussen inspanningen leveren en voldoende herstellen en trainen om weer klaar te zijn voor nieuwe topprestaties."

Olympische Spelen

Door zijn talent hoeft Pogacar in bepaalde koersen minder diep te gaan, aldus Van den Bosch. "In de WK-wegrit heb ik hem voor het eerst dit seizoen echt doodmoe en met doffe, ingevallen ogen over de finish zien komen. In de Strade Bianche kwam hij na zijn solo van tachtig kilometer lachend binnen, terwijl de rest uitgewoond over de finish kwam."

Ook voor eindwinst in de Giro d'Italia hoefde hij niet tot het uiterste te gaan. "De meeste renners moeten na zo’n Giro langer herstellen waardoor ze met trainingsachterstand aan de Tour zouden beginnen. Niet Pogacar. Vijf weken waren genoeg om te herstellen en voldoende te trainen om weer top te zijn."

Mentale herstel

Dat hij de Olympische Spelen heeft overgeslagen is cruciaal geweest ten opzichte van het najaar. "Hij heeft na de Tour twee weken vakantie genomen en pas de training hervat toen hij weer hongerig was. Ook dat mentale herstel is belangrijk. Vervolgens heeft hij zich opnieuw optimaal voorbereid op dit laatste luik van het seizoen."

"Remco heeft een andere beslissing genomen, de juiste, want ze heeft hem twee olympische titels opgeleverd, maar het is wel logisch dat het nu minder is. Dat is bij veel renners het geval omdat ze op het einde van het seizoen te veel wedstrijden rijden en te weinig trainen, terwijl ze ook mentaal leeglopen."

Bekijk het originele bericht