Thijs Zonneveld na zoveelste galashow Pogacar: 'Historisch en sportief ongelooflijk, maar was er meer klaar mee dan ik dacht'

Tadej Pogacar schreef ook op fenomenale wijze de Ronde van Lombardije op zijn naam. Het ging precies op de manier zoals iedereen vooraf had verwacht. 

Achtergrond Tim Beck

Het fenomenale seizoen van Pogacar is niet meer in woorden te beschrijven. De Sloveen reed verreweg het beste jaar ooit in de gehele wielergeschiedenis. En dat deed hij met een verzengende overmacht. Vaak was één aanval genoeg voor de Sloveense veelvraat. Historisch, maar toch ook een tikkeltje saai.

Zonneveld is een beetje klaar met de solo's van Pogacar

Dat is ook de conclusie van Thijs Zonneveld, die in de podcast In het Wiel dieper inging op de prestatie van Pogacar. "Het is precies hoe je het kunt inschatten van tevoren, en eerlijk gezegd was ik er meer klaar mee dan gedacht. Het is heel dubbel: aan de ene kant vind ik het historisch, sportief ongelooflijk en heel knap wat Pogacar het doet."

"Maar het gemak waarmee hij wegreed en de verschillen die hij maakt met de achtervolgers… 3.16 met Evenepoel, 4.31 met Ciccone. Er zijn er 31 binnen de tien minuten gefinisht. Als het een all-out inspanning was en je denkt: deze man heeft alles eruit gehaald, maar dat is gewoon niet waar, haha."

De overmacht kwam voor Zonneveld net na de demarrage van Pogacar het meest aan het licht. "Bergop zat hij met een verzorger te praten, net nadat hij was gedemarreerd en Evenepoel nog op tien seconden reed. Hij vroeg of er nog een verzorger verderop stond. Twee bochten na de top van de Sormano zit hij met zijn mond dicht in de camera te kijken. Zo van: ik hoef niet eens te hijgen. Toen dacht ik wel echt: dat doet me een beetje pijn. Hoe knap en historisch het ook is."

Gunfactor

Zonneveld roemt ook de ploeg van Pogacar. Ook UAE Team Emirates heeft een grote stap voorwaarts gezet. "De rest van het peloton heeft echt gereden om Pogacar te doen laten verliezen. Door hele goede renners al vroeg mee te sturen. Zelfs met die aanpak zijn ze geeneens in de buurt gekomen. Er rijden hele goede renners vooruit die ver voor de top van de Sormano worden ingerekend."

De overmacht van Pogacar was in voorgaande jaren al aanwezig, maar nooit zo groot als dit jaar. "De overheersing was ook nooit zo groot in de Ronde van Lombardije. Sprinten met Mas en met Masnada is wel iets anders. Hij heeft zo’n enorme stap gemaakt. Hij, en ook UAE als ploeg."

"Ik vind de overmacht wel een beetje jammer. Begin dit jaar had hij nog de gunfactor van fans en renners in het peloton. In de Tour de France misschien ook nog wel, maar dat wordt echt minder. Hopelijk komt er volgend jaar meer strijd, want dat hebben we dit jaar te weinig gezien."

Bekijk het originele bericht