Thomas Dekker over Visma | Lease a Bike en vertrek Zeeman: 'Het zou kunnen dat er wat magere jaren aankomen'

Tadej Pogacar schudde dit seizoen de ene na de andere solo uit de benen. Kan Team Visma | Lease a Bike het volgend jaar spannender maken? 

Achtergrond Tim Beck

Pogacar heeft mede door twee nederlagen in de Tour de France tegen Jonas Vingegaard een enorme stap gezet in zijn ontwikkeling. Mede doordat ook zijn ploeg UAE Team Emirates alles op orde heeft. Kan Team Visma | Lease a Bike in 2025 weer terugslaan? Dat wordt niet makkelijk, want met Merijn Zeeman verloor de ploeg zijn sportief directeur.

Dekker vindt Niermann geen Zeeman

In de podcast Live Slow, Ride Fast gaat Thomas Dekker in op de waarde van Zeeman voor de ploeg. En over zijn opvolgers, zoals Grischa Niermann.

"Het is heel duidelijk: we kennen Zeeman en Niermann allebei. Zij zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden. Natuurlijk heeft Grischa vast veel opgestoken de laatste jaren, maar het kader - met Richard Plugge aan de zijlijn - is grotendeels aan Zeeman op te hangen."

Dus zal Team Visma | Lease a Bike volgens Dekker vooral hun plek moeten verdedigen. "Vorig jaar wonnen ze drie grote rondes. De komende jaren moeten ze heel tevreden zijn als ze met Vingegaard meestrijden tegen Pogacar om de eindwinst in de Tour de France. Het kan ook heel makkelijk dat er weer een paar mindere jaren komen. Natuurlijk trekken ze goede renners aan en halen ze er alles uit, maar het zou ook kunnen dat er wat magere jaren aankomen."

Pogacar

De grote concurrent, Tadej Pogacar, lijkt momenteel lichtjaren voor te liggen op de concurrentie. Dekker: "Hij is gewoon vijf procent beter. Je kan het alleen maar minder zwaar gaan maken als parkoersbouwer. Dan hebben anderen meer overschot, kunnen meer mensen het parkoers aan. Nog steeds heb je dezelfde winnaar waarschijnlijk, want dan gaat hij gewoon nog harder aan. Maar ja, zware parkoersen met renners die zo goed zijn, is een ingrediënt voor een saaie koers."

"Die overmacht gaat vanzelf weer over. Altijd als je in een periode zit waar een renner er zo bovenuit steekt, gaat dat over. Al is dit wel een extreem geval. Nu is de vraag hoe lang het gaat duren op deze manier. Gelukkig kijk ik er niet verbitterd naar, want dan zou ik er ook geen podcast over maken."

Bekijk het originele bericht