Brian Holm over Vingegaard: 'De dag dat hij denkt niet meer met de beste renners te kunnen strijden, is de dag dat hij moet overwegen met pensioen te gaan'

Jonas Vingegaard kende een turbulent seizoen vanwege zijn zware crash in de Ronde van Baskenland. Desondanks werd hij tweede in de Tour de France. Hoe ziet zijn planning er voor 2025 uit? 

Achtergrond Tim Beck

Daarover is nog niets gecommuniceerd, maar landgenoot en analist Brian Holm denkt het te weten. De ex-prof vertelt tegen Eurosport dat hij Vingegaard net als de voorbije jaren naar de Tour de France ziet trekken. De koers die hij in 2022 en 2023 won en waar hij dit jaar ondanks een gebrekkige voorbereiding tweede werd achter Tadej Pogacar.

Giro-deelname Vingegaard 'niet realistisch'

Eerder dit jaar werd nog geopperd dat Vingegaard de Giro d'Italia zou gaan rijden, maar dat nieuws leek vooral van Gazzetta dello Sport te komen. De krant die in dezelfde handen is als Giro-organisator RCS. Holm acht deelname aan de Italiaanse ronde niet realistisch.

Voorts denkt hij dat Vingegaard ook het klim-WK in Rwanda niet gaat rijden. "Het zou fantastisch zijn als Vingegaard voor de dubbel zou gaan, maar ik vrees dat we hem niet op het WK gaan zien. Ik denk ook niet dat Vingegaard het aandurft om voor de Giro te gaan, maar aan de andere kant gaat hij ook de Vuelta niet rijden na de Tour."

Het is wie Vingegaard is, aldus Holm. De kopman van Team Visma | Lease a Bike is volgens hem meer gesteld op zijn rust. "Hij is niet zoals Pogacar en hij houdt niet van alle media-aandacht zoals Pogacar daar wel van geniet. We weten hoe belangrijk zijn familie voor hem is en drie weken weg van huis is een lange tijd voor vrouw en kinderen."

Pogacar

Liever één groot doel dan meerdere halve doelen, aldus Holm. "Ik zou me voor 110 procent op de Tour de France focussen. Stop al je eieren in één mand zou ik zeggen, want het is een race waar hij al enorm veel succes heeft gehad."

Holm denkt dat Vingegaard weer moet kunnen wedijveren met Pogacar. "Hopelijk denkt Vingegaard dat hij ooit hetzelfde zou kunnen doen. Hij was nog herstellende van ernstige blessures toen de Tour gereden werd, dus ik weet zeker dat hij ervan overtuigd is dat hij Pogacar uit kan dagen."

"Dat is simpelweg hoe de mentaliteit van topsporters werkt. De dag waarop hij denkt niet meer met de beste renners te kunnen strijden, is de dag dat hij moet overwegen om met pensioen te gaan."

Bekijk het originele bericht