Interview | Harry Sweeny over zijn autisme: 'Wielrennen geeft mij de structuur die ik als persoon nodig heb'

Harry Sweeny vertelde in april openhartig over zijn autisme. In gesprek met Wieler Revue gaat hij verder in op de stoornis die hem soms in de weg zit, maar waar hij ook veel aan heeft in de wielersport. 

Achtergrond Tim Beck

In de nieuwe Wieler Revue, die hier te bestellen is, lees je het hele interview met Harry Sweeny. Verder hebben we aandacht voor de Nederlandse talenten Tijmen Graat, Darren van Bekkum en Huub Artz, togen we naar België om na te gaan hoe het komt dat ze daar zoveel talent hebben en spraken we met Thijs Zonneveld.

Diagnose autisme fijn voor Sweeny

In april gaf Harry Sweeny een veelgeprezen interview waarin hij onthulde gediagnosticeerd te zijn met autisme. De Australiër, die uitkomt voor EF Education-EasyPost, vindt het belangrijk zich erover uit te spreken. De diagnose helpt hem namelijk als persoon én renner.

"Uit ervaring weet ik dat ik zeker niet de enige ben in het peloton die autistisch is", vertelt hij tegen Wieler Revue. "Voor mij heeft de diagnose een positief effect gehad. Ik weet nu hoe mijn hoofd werkt. Ik dacht: ik heb een mooi platform om te vertellen dat autisme niet iets is als een levenslange gevangenisstraf of iets wat je leven per se slecht maakt."

Natuurlijk, soms maakt de stoornis zijn (wieler)leven moeilijker. In het verleden begreep hij ploeggenoten minder goed, terwijl als iets niet helemaal in orde hij dat niet uit zijn hoofd krijgt. Als voorbeeld geeft hij zijn wielerkleding: als die niet goed zit, kan hij zich niet op iets anders focus.

Toch ziet Sweeny ook voordelen. "Wat voor mij héél waardevol is, is dat je snel beloning ziet voor het werk dat je erin stopt. Bij andere banen krijg je dat nooit zó duidelijk te zien als bij wielrennen. Ik hou enorm van het voorbereidingsproces. Niet per se om op hoogtestage te gaan met de gehele ploeg, maar vooral om in mijn eentje proberen beter te worden. Met een hele ploeg kan voor mij té uitputtend zijn."

"Daarom is het fijn om de diagnose te hebben gekregen, zodat ik dat anders kan inrichten. Wielrennen geeft mij de structuur die ik als persoon nodig heb. Na twee weken off-season voel ik me op mentaal vlak vaak al anders, ik heb die routine van de wielersport écht nodig."

Hyperfocus

Een ander groot pluspunt is zijn hyperfocus, zoals hij dat zelf noemt. In het dagelijkse leven soms veeleisend, maar in de wielersport een groot voordeel. "Al vind ik het zelf ook in het dagelijkse leven niet storend. Als ik ski’s of wielerschoenen wil kopen, dan doe ik twee weken lang research."

"Veel mensen zullen daar uitgeput van raken, maar ik geniet ervan en heb het zeker in de wielersport omarmd als voordeel. Alle nieuwe informatie over voeding of training kan veel worden, maar daarover leren en het interpreteren ervan vind ik juist een enorm fijn aspect van de wielersport. Het is voor mij dan ook geen overvloed aan informatie, omdat ik het zo boeiend vind."

Bekijk het originele bericht