Vuelta-baas: 'Kans is groot dat Pogacar erbij is in 2025' 

Terwijl het wegseizoen in Europa net is afgelopen, verheugt de baas van de Vuelta zich alweer op het volgende. Hij spreekt over Tadej Pogacar in zijn ronde.

Nieuws André van den Ende

Tadej Pogacar was dit seizoen overal heer en meester. Overal? Nee, niet overal. Niet in de Vuelta. De reden: die grote ronde reed hij niet. Na de Giro en Tour met ogenschijnlijk speels gemak te hebben gewonnen, focuste hij zich puur op de regenboogtrui en liet hij de kans op een unieke individuele groterondentrilogie aan zich voorbij gaan.

Pogacar één keer eerder in Vuelta

Geef hem eens ongelijk, na die prachtige raid op het WK in Zürich. Hij vulde met die regenboogtrui een van de weinige leemtes op z'n palmares - hoewel hij pas 26 is. Een andere leemte: de Vuelta. Pogacar reed de ronde dan ook nog maar één keertje, in z'n eerste profseizoen.

We schrijven 2019 en een jonge Sloveen van 20 jaar komt nadat hij de Tour de l'Avenir won ook eens even kijken hoe het er in een grote ronde voor volwassenen aan toegaat. Hij maakte direct heel veel indruk.

Pogacar won niet, maar pakte wel drie ritzeges en werd derde in de eindrangschikking, achter winnaar Primoz Roglic en nummer twee Alejandro Valverde. Een fenomeen was geboren.

De grote baas weet het zeker...

Dat fenomeen keerde niet meer terug in de Vuelta, maar de grote baas van de ronde, Javier Guillén, weet zeker dat daar in 2025 verandering in komt, zo vertelt hij tegen de Spaanse sportkrant AS.

"We zijn enthousiast en verheugd dat Pogacar naar de Vuelta kan komen. "We hebben absoluut respect voor de beslissing van de renner, maar er is een bepaalde realiteit: namelijk dat de enige grote ronde die hij mist de Vuelta is. Als hij besluit de Vuelta te rijden, is hij meer dan welkom, maar als je het mij vraagt, denk ik dat de kans groot is dat hij er in 2025 bij is."

Vuelta voor vrouwen naar andere datum?

In het interview met de Spaanse sportkrant liet Guilllén zich ook nog uit over de Vuelta voor vrouwen. Dat is sinds twee jaar een koers over acht dagen, begin mei. Maar daar zou weleens verandering in kunnen komen als het aan Guillén ligt - en het ligt (deels) aan hem.

Wat hem betreft zou de koers gelijktijdig verreden kunnen worden met die van de mannen, of een variant zoals die er nu met de Tour de France is. "Ik denk dat dat ook gunstig kan zijn voor de race. Toch zijn we nog steeds aan het kijken of het past. We zijn nog steeds aan het analyseren, want het is niet een kwestie van kijken of de Vuelta Femenina goed past in mei omdat er goede rensters komen."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht