'Toch geen Alpe d'Huez in Tour de France 2025, wel Hautacam en monsterklim Col de la Loze'

Uit onze nieuws verzameling geruchten over de Tour van 2025 blijkt dat de Alpe d'Huez toch niet wordt opgenomen in het parkoers. 

Nieuws Leon Janssen

De Alpe d'Huez maakt toch geen deel uit van de Tour de France 2025. Dat in tegenstelling tot onze eerdere berichtgeving over de Nederlandse berg. Dat blijkt uit de nieuwste geruchten over het Tourparkoers. Goed nieuws voor wijlen Marco Pantani dus, want zijn record op de Alpe zal nog even blijven staan.

Wel Hautacam en La Loze

Diverse websites berichten dagelijks over de nieuwste geruchten over het Tourparkoers. Hieruit blijkt dat - ondanks het wegvallen van de Alpe - veel zwaar klimwerk in het verschiet ligt. Zo is inmiddels naar buiten gekomen dat we niet twee, maar drie dagen in de Pyreneeën doorbrengen.

Naast de aankomst op Superbagnères (Luchon) en de klimtijdrit naar Peyragudes mogen we ons ook opmaken voor een bergop finish op Hautacam. Mogelijk wordt ook de Col du Tourmalet beklommen in die bewuste etappe.

Voor wat betreft de Alpen is er ook nieuws te melden. Want daar waar we een streep zetten door de Alpe d'Huez, komt daar een andere mythische beklimming voor in de plaats. Men spreekt over een terugkeer van monsterklim Col de la Loze (ruim 25 kilometer lang aan 7 procent, met loeisteile slotkilometers).

Het gaat om de achttiende etappe, met aankomst in Courchevel. Dat betekent een soortgelijke etappe als waarin een opgebrande Tadej Pogacar de woorden "I'm gone, I'm death" sprak.

Eerste week

Over de rest van de Ronde van Frankrijk van 2025 weten we inmiddels al vrij veel. Zo dat de Tour start op zaterdag 5 juli en weten we dat er geen bergetappes in het weekend te vinden zijn.

Ook zijn we op de hoogte van de start in Lille. Daar krijgen de sprinters een kans op het eerste geel. Het vervolg van de eerste week biedt een mix tussen sprint- en punchaankomsten (inclusief finish op Mûr de Bretagne).

Ook wordt er een tijdrit in en rond Caen verreden, al is nog niet bekend of dit een individule- of ploegentijdrit betreft. Ook weten we dat de eerste week wat langer duurt dan normaal.

De Franse nationale feestdag valt dit jaar namelijk op een maandag, daags na afloop van de openingsweek. Op die dag neemt de Tour geen rustdag, maar staat een heuvelrit met aankomst in Le Mont-Dore op het programma.

Tweede week

In de tweede week staat vervolgens het Pyreneeëndrieluik op het menu. De volgorde is nog niet bekend, maar het ziet dat - daags na een sprintersrit in Toulouse - de aankomst op Superbagnères de eerste échte bergop aankomst van de Tour wordt.

Een dag later is het tijd voor de klimtijdrit naar Peyragudes, om het drieluik vervolgens af te sluiten met de etappe tussen Pau en Hautacam. Hierna verlaat het peloton de Pyreneeën via een overgangsetappe naar Carcassonne.

Derde week

De slotweek van de Tour de France 2025 belooft een spectaculaire te worden, wat het parkoers betreft. Zo wordt de derde week afgetrapt met een etappe naar de Mont Ventoux. Het is zeer waarschijnlijk dat de finish ook daadwerkelijk bovenop de Reus van de Provence ligt.

Vervolgens zet men via een overgangsetappe koers richting de Alpen, waar nog eens een zwaar tweeluik op het programma staat. Allereerst de etappe over de Col de la Loze, met mogelijk ook de Col de la Madeleine. Daags nadien ligt de finish op La Plagne, met ook de Cormet de Roselend als Alpenreus die bedwongen moet worden.

Op de laatste zaterdag staat een finish in Pontarlier gepland. Dit kan zowel een etappe door het middengebergte (Jura) zijn, als ook een laatste individuele tijdrit. Wat we wel zeker weten, is dat de Tour wordt afgesloten op de Champs-Elysées in Parijs.

Op dinsdag 29 oktober wordt het parkoers van de Tour de France officiëel gepubliceerd.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht