'Aankomst op Alpe d'Huez en Ventoux, maar geen bergetappes in het weekend in Tour de France 2025'

De geruchtenmachine over het parkoers voor de Tour van 2025 draait op volle toeren. Opvallend: er lijken geen bergetappes in het weekend te zijn. 

tour de france

De Tour de France krijgt volgend seizoen mogelijk weer een etappefinish op de Alpe d'Huez. Nadat de Tour Femmes dit jaar haar apotheose beleefde op de beroemde klim, wordt de Alpe volgend jaar weer opgenomen in de mannen-Tour. Dat meldden we al eerder in een artikel.

Tour 2025: al redelijk compleet etappeschema op basis van geruchten

Niet alleen de Nederlandse Berg lijkt in het parkoers voor 2025 te zitten, maar ook de Kale Berg zou z'n rentree maken in La Grande Boucle. Die geruchten waren er al ook al eerder, maar worden bevestigd in een Twitter-post van het doorgaans goed ingevoerde La Flamme Rouge.

Zij posten in de tweet een tabelletje met de mogelijke etappes die ze via de verschillende bronnen hebben verzameld. Er tekent zich dan al een aardig etappeschema af - dit soort geruchten komt vaak tot stand doordat mensen checken waar er enorm veel hotelkamers geboekt worden voor de periode waarin de Tour verreden wordt.

Hieronder zie je de tweet van La Flamme Rouge met het 'etappeschema'

Aankomsten bergop, maar niet in het weekend...

Naast de Ventoux en Alpe d'Huez zien we ook aankomsten bergop op de altiport van Peyragudes en skistation Superbagneres in de Pyreneeën. Michael Boogerd kan z'n hart ook ophalen, want er staat in de Alpen een aankomst gepland op La Plagne.

Maar zoals Benji Naesen in een quotetweet van het bericht van La Flamme Rouge stelt: die etappes met aankomst bergop zijn wel allemaal doordeweeks. Hoewel juli ook een vakantiemaand is, zijn mensen dan nog wel aan het werk. In het verleden plande de ASO de etappes vaak zo in dat er in het weekend sowieso één bergetappe op het menu staat.

Verdere parkoers

De eerste drie etappes van de Tour de France 2025 staan al helemaal vast. Het Grand Départ word georganiseerd door de regio Haute-de-France. De eerste etappe finisht in Lille en zal voor de sprinters zijn, maar in de tweede rit naar Boulogne-sur-Mer staan er flink wat pukkeltjes op het programma. De derde rit naar Duinkerke is weer voor de sprinters, tenzij de wind er anders over denkt... De kasseien van Roubaix, die ook in die regio te vinden zijn, laten we links liggen.

Op dag vijf zou er een individuele tijdrit in Caen op het programma staan. De Franse feestdag valt dit jaar op een maandag. Normaal gesproken is dat de rustdag in de Tour, maar geen Touretappe op 14 juli is natuurlijk uit den boze. Er staat naar verluidt een etappe naar het skistation van Le Mont-Dore in de Auvergne (nabij Puy de Dome) op het programma. Geen heel steile klim, maar wel een lastige aankomst (kan uw redacteur uit eigen ervaring vertellen...)

Het parkoers van de Tour de France wordt op dinsdag 29 oktober officieel bekendgemaakt. Tot die tijd houden we je op de hoogte met de nieuwste geruchten.

Nieuws
  • Cor Vos