De transfers van Soudal Quick-Step: klassieke Lefevere-aankopen die kunnen verrassen, maar is de ploeg rond Evenepoel wel sterker?

Het wegseizoen zit er pas net op, maar wij kijken alvast vooruit naar 2025 en nemen de transfers van de teams onder de loep. We beginnen met Soudal Quick-Step. 

Achtergrond Tim Beck

De plaatsjes in de WorldTour zijn nog niet allemaal verdeeld eind oktober, maar Soudal Quick-Step heeft haar dertig namen al op papier staan. Het maximaal aantal voor een WorldTour-formatie. De Belgische formatie verwelkomde zeven nieuwe renners en zag daarentegen vijf renners vertrekken.

Op papier zijn ze er bij Soudal Quick-Step niet meteen sterker op geworden, want met Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen vertrokken twee van de kopmannen, die weliswaar niet op de top van hun kunnen presteren laatste jaren. Ook andere vertrekkers Gianni Moscon, Jan Hirt en Fausto Masnada hebben in het verleden mooie dingen laten zien.

Bijna allemaal renners die ploegbaas Patrick Lefevere liever niet zag vertrekken. Met Asgreen raakte hij er financieel niet uit, terwijl Hirt vertrok op voorspraak van zijn makelaar. "Ik dacht dat het renners waren die over hun toekomst beslissen", liet Lefevere zich al eens cynisch uit over de transfer van Hirt naar Israel-Premier Tech.

Moscon, die in bepaalde etappes zeer nuttig was voor Evenepoel tijdens de Tour de France, leek lange tijd te gaan verlengen, maar tekende uiteindelijk toch bij Red Bull-BORA-hansgrohe. Een gevoelig verlies, vooral omdat Evenepoel juist een hardrijder als Moscon goed kon gebruiken in zijn ploeg voor grote rondes.

Klassieke werk

Niet dat Moscon dat niveau haalt, maar Team Visma | Lease a Bike heeft met Dylan van Baarle en Wout van Aert twee multi-inzetbare hardrijders, terwijl ook UAE Team Emirates dit jaar meer hardrijders van het type Nils Politt gebruikte tijdens grote rondes.

Daar scheelt het enigszins aan bij Soudal Quick-Step, dat Yves Lampaert heeft en wellicht dat aankopen Pascal Eenkhoorn en Dries Van Gestel het vuile werk op het vlakke kunnen doen voor Evenepoel, maar zij zijn niet van het niveau van de helpers van Pogacar en Vingegaard.

In het klassieke werk moeten zij een en ander klaar kunnen spelen, maar Soudal Quick-Step als een van de toonaangevende ploegen in het klassieke Vlaamse werk is verleden tijd. Tom Steels vertelde onlangs tegen WielerFlits dat Soudal Quick-Step in het klassieke werk vertrouwt op een breed team zonder uitgesproken kopman.

Misschien dat aankopen Ethan Hayter en Maximilian Schachmann een rol kunnen gaan invullen voor Evenepoel. Hun talent staat buiten kijf, maar de laatste jaren hebben ze dat niet altijd laten zien in koers. Ze zijn ook meer van het explosieve type en niet echt renners voor in een klassementstrein. Ze zijn wel typische Lefevere-aankopen: gewezen toppers die zich bij Soudal Quick-Step weer hopen te laten zien.

Wie sowieso wel een grote rol gaat spelen in dienst van Evenepoel: Valentin Paret-Peintre, die in de Giro d'Italia een rit won en in de jongste Vuelta a España knap werk deed voor Ben O'Connor. Samen met Mikel Landa en Ilan Van Wilder moet hij in staat zijn om bergop lang mee te gaan met de kopman.

De laatste twee aankopen voor 2025, Andrea Raccagni en Gianmarco Garofoli, zijn vooral gehaald om in de toekomst mee te doen in de top. De twee Italianen maken deel uit van een groot geworden groep van jong talent, waarvan Luke Lampert en Paul Magnier de belangrijkste pareltjes zijn.

Bekijk het originele bericht