Uit 2024! Hoe een DNA-analyse Mathieu van der Poel weer beter maakte: 'Leerde dat cafeïne een positief effect geeft tijdens een duurtraining'

Het wegseizoen zit erop en onze eindejaarsspecial laat nog even op zich wachten, maar we herplaatsen alvast een aantal mooie verhalen uit 2024. Te beginnen met Mathieu van der Poel. 

Magazine Tim Beck

Van der Poel kende een geweldig voorjaar met zeges op het WK veldrijden in Tsjechië, en een winnende reeks in de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De renner van Alpecin-Deceuninck was in het voorjaar - mede door het wegvallen van Wout van Aert - dominanter dan ooit tevoren.

Van der Poel won zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix na een lange solo. Niet in de laatste plaats komen die vele solo's van tegenwoordig door het veranderde eetpatroon tijdens koersen. Het voedingsplan is tegenwoordig dusdanig in beton gegoten dat een hongerklop nog zelden voorkomt in het WorldTour-peloton.

De energietank wordt zoveel mogelijk aangevuld tijdens een wedstrijd. In tegenstelling tot sommige collega’s heeft Van der Poel weinig moeite om het voedsel te verstouwen, zo vertelde hij begin dit jaar tegen Wieler Revue. "Ook niet in de finale. Ik kan soms tot wel 140 gram koolhydraten per uur aan. De voeding wordt ook steeds beter, maar het klopt dat teamgenoten het moeilijker vinden."

4Gold

Al benadrukte Van der Poel heus dat hij niet de enige is die dat kan. "Alleen er zijn nog renners die het doen, hoor. Honderd procent. De limieten worden steeds verder gerekt. Ik weet inmiddels veel van mijn lichaam."

Mede doordat hij met zijn eigen bedrijf 4Gold DNA-analyses aanbiedt. Iets wat hij zelf ook heeft gedaan. "Zo leerde ik dat cafeïne bij mij een positief effect geeft tijdens duurtrainingen. Dat is een beetje tegenstrijdig, maar bij mij werkt het. Zoiets is handig om te weten, omdat het je beter maakt."

"Er zijn teamgenoten die ook een DNA-analyse hebben gedaan, maar ik ben niet iemand die het iedereen door de strot zal duwen. Die tests zijn ook nog geen gemeengoed in het peloton, maar ik heb in elk geval veel ervan geleerd."

Magazine
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht