Mathieu van der Poel en voeding: 'Ik neem ook een handje winegums als ik daar zin in heb'

Mathieu van der Poel over voeding ín en buiten de koers. Hij zondigt soms, maar legt ook uit tijdens wedstrijden over een speciale gave te beschikken.

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen 2024, hierrrrr te bestellen! – staat onder andere een uitgebreid interview met Mathieu van de Poel. We gingen bij hem op bezoek in Spanje. Hij praat openhartig over bijvoorbeeld z’n wattages, maar ook over voeding. Dat fragment lees je hieronder.

Af en toe frituur

In de media gaat het vaak over de professionele, wetenschappelijke en soms zelfs maniakaal ogende wijze waarop Visma | Lease a Bike met voeding omgaat. Maar ook de ploeg van Mathieu van der Poel is er tot op de details mee bezig. Hij vertelt hoe hij zelf met voeding omgaat.

"Ook wij hebben onze eigen voedingsapp. Al doe ik qua voeding niet veel anders dan in 2019. Ik doe niet heel het jaar door mee aan het afwegen. Op zondagavond is er af en toe nog eens ruimte om naar de frituur te gaan. Ik geloof niet dat een klassiekerrenner zijn eten altijd tot de gram hoeft af te wegen. Ik sta bijna heel het jaar op hetzelfde gewicht."

Winegums

Wat betreft het 'zondigen' sluit hij zich graag aan bij een collega die net afscheid nam. "Ik hoorde Greg Van Avermaet in de podcast van Laurens ten Dam zeggen dat hij het nooit heeft gelaten om een stukje chocolade te eten. Ik neem ook een handje winegums als ik daar zin in heb. Als ik het een maand zou moeten laten, dan doe ik dat. Dan zeg ik: nu geen friet of winegums meer. Dat is karakter."

Voeding in koers: 140 gram koolhydraten per uur

Buiten koers heeft Van der Poel qua voeding dan weinig veranderd, maar in koers des te meer. Het voedingsplan is tegenwoordig dusdanig in beton gegoten dat een hongerklop nog zelden voorkomt in het WorldTour-peloton. De energietank wordt zoveel mogelijk aangevuld tijdens een wedstrijd. In tegenstelling tot sommige collega’s heeft Van der Poel weinig moeite om het voedsel te verstouwen.

“Ook niet in de finale. Ik kan soms tot wel 140 gram koolhydraten per uur aan. De voeding wordt ook steeds beter, maar het klopt dat teamgenoten het moeilijker vinden. Alleen er zijn nog renners die het doen, hoor. Honderd procent. De limieten worden steeds verder gerekt. Ik weet inmiddels veel van mijn lichaam."

DNA-analyse met eigen bedrijfje

Mathieu van der Poel is ook inversteerder/mede-eigenaar van een innovatief bedrijf op het gebied van sportvoeding, samen met een vriend. De expertise van dat bedrijf gebruikt hij zelf ook in zijn werk als wielrenner.

"Ik heb ook een DNA-analyse gedaan via 4Gold. Zo leerde ik dat cafeïne bij mij een positief effect geeft tijdens duurtrainingen. Dat is een beetje tegenstrijdig, maar bij mij werkt het. Zoiets is handig om te weten, omdat het je beter maakt."

"Er zijn teamgenoten die ook een DNA-analyse hebben gedaan, maar ik ben niet iemand die het iedereen door de strot zal duwen. Die tests zijn ook nog geen gemeengoed in het peloton, maar ik heb in elk geval veel ervan geleerd."

Achtergrond
  • Beeld: Instagram Mathieu van der Poel