Wat vergoedt je zorgverzekering bij fietsblessures en ongevallen?
Als je een fanatieke sporter bent, dan heb je vast weleens een blessure gehad. Of misschien heb je een keer een ongeluk gehad met de fiets. Het is dan slim om ervoor te zorgen dat je hier goed voor bent verzekerd. Maar wat krijg je bij een fietsblessure of ongeval eigenlijk vergoed vanuit de basisverzekering?
Zorgverzekering vergelijken
Vanaf 13 november is het zoals elk jaar mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Ook voor 2025 zijn er weer veranderingen geweest in het zorgpakket. Zo gaat de maandelijkse premie volgend jaar met ongeveer 10 euro omhoog. Niet verrassends, als je bedenkt dat er de laatste jaren wordt bezuinigd op zorg omdat Nederland meer vergrijst. Steeds meer mensen hebben dus voor langere tijd zorg nodig. Daarbij zijn er ook een aantal wijzigingen voor aanvullende zorg.
Wil je weten of je nog goed verzekerd bent als fanatieke wielrenner? Zet dan eens op een rij welke zorg je in 2025 verwacht nodig te hebben. Misschien staat er wel een operatie gepland na een fietsongeval. Of wil je graag gebruikmaken van extra fysiotherapie, sportmedisch onderzoek laten doen of naar de acupuncturist? Je kunt je zorgverzekering vergelijken om een zorgverzekering te kiezen die aansluit bij je zorgwensen als sporter.
Ongevallen en je basisverzekering
Heb je een veelvoorkomende fietsblessure of andere klachten na een ongeval? Mirjam Prins, expert verzekeringen: ‘Via je basisverzekering krijg je bepaalde zorg altijd vergoed. Fysiotherapie wordt bijvoorbeeld volledig vergoed voor jongeren tot 18 jaar. Heb je als volwassene fysiotherapie nodig vanwege een chronische ziekte? Ook dan krijg je behandelingen bij een fysiotherapeut of oefentherapeut vergoed. Controleer van tevoren wel altijd of jouw fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar. Anders kunnen de kosten alsnog hoog oplopen.’
Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer: “Ben je ouder dan 18 jaar en heb je geen chronische aandoening, maar wel vaak last van fietsblessures? In dat geval betaal je de eerste 20 behandelingen fysiotherapie zelf. Ga je na een ongeval of opgelopen fietsblessure naar de huisarts? Een consult bij de huisarts wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Je huisarts kan je klachten behandelen of je doorverwijzen naar een sportarts of andere specialist.”
Aanvullende verzekering en fietsblessures
Je kunt als een fanatieke fietser een aanvullende verzekering afsluiten voor extra zorg. Op die manier krijg je de eerste 20 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie wel direct vergoed. Daarnaast kan je via een aanvullend pakket gebruikmaken van andere soorten zorg, zoals alternatieve geneeswijzen. Handig als je voor je klachten naar een chiropractor of osteopaat wilt gaan.
Soms heb je hulpmiddelen nodig om te herstellen van een blessure. Als sporter heb je vast al eens gebruikgemaakt van diverse hulpmiddelen. Denk aan sporttape, braces of steunzolen. Deze hulpmiddelen worden vaak alleen in specifieke gevallen vergoed door de basisverzekering. Daarom kan je je aanvullend verzekeren voor hulpmiddelen.
Sportmedisch onderzoek
Na een fietsblessure kan de huisarts je verwijzen naar de sportarts. Een eerste consult bij de sportarts krijg je vergoed door de basisverzekering. Ook een verwijzing van de sportarts naar een medisch specialist in het ziekenhuis valt binnen de basisdekking.
Soms heb je naast een bezoek aan de sportarts en baat bij uitgebreid sportmedisch onderzoek. Dit wordt soms een sportmedische keuring genoemd. Sportmedisch onderzoek krijg je alleen vergoed via je aanvullende verzekering. Je hebt hier dan weer geen verwijzing voor nodig van je huisarts.
Is het advies na het sportmedisch onderzoek om sportmedische begeleiding te volgen? Er wordt dan een persoonlijk sportschema opgesteld en je krijgt adviezen. Ook sportmedische begeleiding krijg je alleen vergoed via een aanvullende dekking.
- Unsplash