Stickerfraude in het peloton! Britse ploeg plakt valse UCI-stickers op Chinese frames

Een Britse ploeg blijkt de boel te bedonderen en is betrapt op stickerfraude. De UCI kwam hier op bijzondere wijze achter. 

Pelotonpraat André van den Ende

De UCI controleert op van alles. Bekend zijn de filmpjes waarin ze sokhoogte meten voor tijdritten. Er lopen ook serieuze mannen met iPads langs de fietsen om ze te controleren op motortjes en andere mechanische doping. Al veel ouder zijn de framekeurmerken. Die moeten een UCI-sticker hebben, maar een kleine Britse ploeg pleegde stickerfraude.

Stickerfraude vanwege financiële problemen

Je kent het misschien wel van je eigen fiets, daar zit meestal ook ergens een sticker van de UCI op waarop staat dat-ie is goedgekeurd. Als je als toerfietser gewoon wat rondjes rijdt hoeft dat natuurlijk niet, maar in het profwielrennen is het verplicht om op zo'n UCI-gecertificeerd frame te rijden.

En daar wringt 'm de schoen bij de kleine Saint Piran-ploeg. De continentale ploeg die wel zo groot is dat ze bijvoorbeeld meededen aan de afgelopen Tour of Britain, zat namelijk sinds 2022 in de rats. Toen ketste een deal met fietsenleverancier Lapierre af en kwamen ze in de financiële problemen. Ze zagen in de stickerfraude een oplossing.

Nagellak

De ploeg kocht goedkope Chinese frames in en plakte daar zelf vervalste UCI-stickers op waarop stond dat ze approved waren, zo bracht de Engelse website CyclingWeekly naar buiten. Dat ging heel lang goed, maar een oplettende official van de internationale wielerbond kwam erachter dat er geen framecodes op de stickers stonden.

Teambaas Richard Pascoe kwam met het excuus dat hij de framecodes met nagellak had bewerkt en ze daarom niet te zien waren. Dat verhaal hield uiteraard niet lang stand en inmiddels geeft Saint Piran toe dat ze merkloze frames uit China lieten komen en ze niet aan de UCI-reglementen voldoen.

De renners zouden hebben geweten dat de frames uit China kwamen, maar niet dat de ploeg stickers vervalsten. Ze noemden hun fietsen Wuhan Weapons, zo weet CyclingWeekly. De Britse wielerbond en de UCI doen nu nader onderzoek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bekijk het originele bericht