Nando Boers, auteur van Het Plan over Jumbo-Visma: 'Roglic zat niet altijd op me te wachten, hij is vriendelijk maar een einzelgänger'

Het huidige Team Visma | Lease a Bike groeide in tien jaar uit tot een van de beste ploegen ter wereld. De reis naar de top is prachtig gedocumenteerd in Het Plan. 

Achtergrond Tim Beck

Het boek Het Plan van Nando Boers, waarvoor de journalist drie jaar meeliep bij het huidige Team Visma | Lease a Bike, kwam vorig jaar uit. Het wordt gezien als een van de beste wielerboeken van de afgelopen jaren. In de Algemeen Dagblad-podcast In het Wiel gaat de auteur in op de band die hij opbouwde met bepaalde renners van de ploeg.

Pokeraanval Roglic

Boers mocht bijna overal bij zijn in 2020, 2021 en 2022. Een van de spannende momenten die hij meemaakte, vond plaats tijdens de Tour de France 2022. Toen Primoz Roglic langzaam het kopmanschap verloor aan Jonas Vingegaard.

"Ik ben niet bij het gesprek geweest waarin Roglic gevraagd werd om Pogacar aan te vallen ten faveure van zichzelf. Dat gebeurde tijdens een training op de fiets door Grischa Niermann."

In de befaamde etappe naar de Col du Granon vielen Roglic en Vingegaard de kopman van UAE Team Emirates om de beurt aan. Op de slotklim liepen de benen van Pogacar volledig vol en pakte Vingegaard veel tijd op zijn grote concurrent.

"Ik ben wel bij het gesprek in de bus in Morzine geweest waarbij gezegd werd hoe ze het zouden gaan doen. Ze konden niet eerst kijken hoe het zou gaan met zijn blessure, want als hij dan op negen minuten had gestaan, dan had die aanval geen zin meer gehad. Dan was Pogacar nooit gaan reageren."

Einzelgänger

Niet iedereen zat erop te wachten dat Boers overal bij was of telkens vragen zou stellen. "Roglic zat daar bijvoorbeeld niet heel erg op te wachten. Ik had op zich een goede relatie met hem, hoor. Hij is heel vriendelijk, maar hij is gewoon een einzelgänger. Enig kind ook."

"Ik heb één keer de ploeg moeten zeggen dat ik hem moest spreken. Voordat ze in 2022 naar Kopenhagen gingen. Hij was de kopman en moest de jaren ervoor rechtzetten. Ik moest voordat hij afreisde naar Kopenhagen weten wat zijn focus was. Ik moest die vraag stellen op hoogtestage. Al kreeg ik maar drie minuten."

Roglic reageerde soms op vragen alsof het hem vermoeide. "Dat is ook niet erg, want zo is hij. Dat bleek wel toen ik Merijn dezelfde vraag stelde. Die zei ook dat hij alleen duimpjes doorgestuurd kreeg en dat hij die hotelkamer gewoon in moest in Kopenhagen om hem te kunnen spreken. Tom Dumoulin stond er dan weer veel meer voor open, Wout van Aert ook."

Bekijk het originele bericht