Op deze data worden de parkoersen van de Tour, Giro en Vuelta van 2025 bekendgemaakt

Pak de agenda er maar bij, want op deze data in de wielerloze winter worden de parkoersen van de grote rondes bekendgemaakt.

Achtergrond Leon Janssen

Het wielerseizoen 2024 ligt maar net achter ons en er ligt een lange winter zonder koersen (op de weg) voor ons. Toch zijn er nog een paar lichtpuntjes tijdens deze donkere maanden. Neem de data waarop (de parkoers van) de grote rondes van 2025 worden bekendgemaakt.

Dinsdag 29 oktober: Tour de France

Het feest begint al over een paar dagen. Op dinsdag 29 oktober wordt namelijk het parkoers van de Tour de France 2025 bekendgemaakt. Tourbaas Christian Prudhomme zal in het Palais des Congrès in Parijs de route van de Ronde van Frankrijk presenteren.

We weten al dat de Tour volgend jaar plaatsvindt van zaterdag 5 juli tot en met zondag 27 juli. De start is in Lille en de finish weer in Parijs. Verder hebben diverse journalisten en speurneuzen op het internet een waarschijnlijke route weten uit te tekenen. In dit artikel lees je onze verzameling van alle geruchten, inclusief beklimmingen als de Mont Ventoux, Hautacam, La Plagne en de Col de la Loze.

De presentatie van de Tour de France valt live te volgen. Eurosport 2 zend de gehele presentatie, inclusief terugblik op de vorige Tour, uit. De uitzending begint omstreeks 11:00 uur. Aansluitend wordt ook de route van de Tour de France Femmes gepresenteerd.

Dinsdag 12 november: Giro d'Italia

Het parkoers van de Giro d'Italia wordt twee weken nadat van de Tour de France bekendgemaakt. Op dinsdag 12 november zal koersdirecteur Mauro Vegni in het Sala Sinopoli in Rome zijn ronde presenteren.

De Ronde van Italië start volgend jaar vermoedelijk in Albanië. Daarom start de koers waarschijnlijk op vrijdag 9 mei. Op zondag 1 juni ligt de finish van de laatste etappe in Rome. Daar tussenin lijkt een prachtig parkoers te liggen, met onder meer een tijdrit rond de Toren van Pisa, een gravelrit en een paar loodzware bergetappes.

Of de presentatie van de Giro live te volgen is op tv weten we op dit moment nog niet. Wel weten we dat de Italiaanse ronde op 12 november om 13:00 uur wordt gepresenteerd. Aansluitend wordt ook het rittenschema van de vrouwenversie bekendgemaakt.

Ergens in december: Vuelta a España

Hu...? Ergens in december?! Ja, ergens in december! Er is nog geen datum bekendgemaakt waarop het parkoers van de Vuelta a España wordt gepresenteerd. Dit gebeurt doorgaans altijd in de decembermaand, dus daar gaan we dit jaar gemakshalve opnieuw vanuit.

Wat we wel weten, is dat de Vuelta-organisatie denkt over een aankomst op zowel de Anligu als op La Farrapona. Verder weten we ook dat de Ronde van Spanje volgend jaar in Italië start, in de regio Piëmonte. Via drie ritten in Italië en eentje in zuid-Frankrijk, zal de Vuelta in etappe vijf weer 'thuiskomen'.

Zodra er een datum gepubliceerd wordt waarop de Vuelta gepresenteerd gaat worden, passen we dit bericht uiteraard aan.

Bekijk het originele bericht