Fins toptalent Kasper Borremans kondigt zich aan met onverwachte derde plek op WK esports: 'Ik ben explosief zoals Pogacar'

De Finse junior Kasper Borremans (18) is zaterdag derde geworden op het UCI wereldkampioenschap esports voor profs in Abu Dhabi. 

Achtergrond Leon Janssen

Zaterdagavond stond Abu Dhabi het UCI wereldkampioenschap esports op het programma. De winst bij de mannen ging naar de Duitse topfavoriet Jason Osborne, die de Belg Lionel Vujasin naar plek twee verwees. Verrassender was de winnaar van het brons: de 18-jarige Kasper Borremans uit Finland.

Op advies van zijn trainer

De naam van de Finse junior (met Vlaamse roots) komt al wat vaker bovendrijven als het om grote talenten bij de junioren gaat. Echter, dat we hem op het esports-WK terug zouden zien, hadden we niet één-twee-drie verwacht.

Hijzelf overigens ook niet, want Borremans verklaarde na afloop van het kampioenschap dat het pas zijn tweede online-race ooit was. De jonge Fin deed ook alleen maar mee omdat zijn trainer het hem had geadviseerd. Het zou een goede voorbereiding op het wegseizoen 2025 zijn.

Borremans is een groeibriljant uit het kamp van Bahrain-Victirous. De jonge Fin reed al twee seizoenen bij de juniorenafdeling van de WorldTour-ploeg. In gesprek met CyclingNews verklaarde hij dat hij zeker tot en met 2028 bij het team blijft.

Deze winter maakt Borremans de overstap van de juniorenploeg naar de U23-ploeg. "Ik ben een wegwielrenner volgend jaar", zegt hij. "Dus, geen esports. Ik was hier alleen maar omdat mijn trainer dat zei."

Zoals Pogacar

De komende twee seizoenen zal de jonge Fin koersen voor de opleidingsploeg van Bahrain-Victorious. Vanaf 2027 zal hij voor het profteam gaan rijden. Borremans ziet zichzelf "waarschijnlijk een klimmer" worden. "Ik ben goed op de langere beklimmingen, van 20 minuten. Maar korte inspanningen, daar ben ik ook goed in. Ik ben explosief, een beetje zoals Pogacar", beschrijft hij zichzelf.

Als Borremans naar de toekomst kijkt, kijkt hij - zoals vrijwel ieder jong klimtalent - natuurlijk naar de Tour de France. De Vlaamse Fin droomt ervan om de Ronde van Frankrijk ooit te winnen. "Je moet in jezelf geloven, daar begint het mee", zegt hij erover. "Ik denk dat het mogelijk is, maar we moeten zien hoe alles gaat. Ik wil mijn beide voeten op de grond houden."

Bekijk het originele bericht