Dit zijn de profielen van alle bergetappes in de Tour de France 2025

Het parkoers van de Tour de France 2025 is dinsdag bekendgemaakt, inclusief de profielen van alle bergetappes in de Franse rittenkoers. 

Tour de France Leon Janssen

De Rond van Frankrijk 2025 kent een paar loodzware bergetappes, zo blijkt uit de parkoerspresentatie van dinsdag. Zowel in de Pyreneeën als in de Alpen heeft de organisatie van de Tour de France een paar zware routes uitgetekend. En dan is er ook nog een zware rit door het Central-Massif en een etappe naar de Mont Ventoux. We zetten alle bergetappes voor je op een rijtje.

Etappe 10 (maandag 14 juli): Ennezat - Le Mont-Dore

Op de Franse nationale feestdag staat een pittige onderneming in het Central-Massif op het programma. Dat is de eerste bergetappe van de Tour de France 2025, al spreken we eerder van een rit door het middengebergte. De renners worden vanuit Ennezat al snel de hoogte ingestuurd. In totaal liggen er zeven beklimmingen op het parkoers op quatorze juillet. Voer voor aanvallers.

De etappe finisht op de Puy de Sancy in Le Mont-Dore, na een klim van 3,3 kilometer aan 8 procent. De finale begint echter al daarvoor, want vlak voor de slotklim staat de wat langere Col de la Croix Saint-Robert (5,1 kilometer aan 6,3 procent) op het menu. De top hiervan ligt op minder dan tien kilometer van de finish. Een mooie finale dus, waar de klassementsrenners zich niet kunnen verstoppen.

Etappe 12 (donderdag 17 juli): Auch - Hautacam

In de Pyreneeën staat in de Tour van 2025 een zwaar drieluik op het programma. Dat begint met een lange etappe vanuit Auch, met aankomst bovenop Hautacam. In aanloop naar de slotklim krijgen de renners ook de Col du Soulor (11,9 kilometer aan 7,3 procent) n de Col des Bordères (3,1 kilometer aan 7,6 procent) voor de wielen.

Hierna is het afdalen en maakt men zich op voor de zware slotklim naar skidorp Hautacam. Team Visma | Lease a Bike heeft alvast goede herinneringen aan deze aankomst, want in de Tour van 2022 reed Wout van Aert niemand minder dan Tadej Pogacar los bergop, waarna Jonas Vingegaard de etappe won. Ook dit keer belooft de 13,6 kilometer lange klim aan 7,8 procent gemiddeld een belangrijke rol te vervullen in het verloop van de Tour de France.

Etappe 13 (vrijdag 18 juli): Loudenvielle - Peyragudes (tijdrit)

De tweede dag in de Pyreneeën schotelt de renners een klimtijdrit voor. Deze start in het plaatsje Loudenvielle, waarna de renners naar Peyragudes moeten klimmen. De finish ligt op de start- en landingsbaan van het vliegveld, waar al de Tour al twee keer aankwam in een rit-in-lijn. Die aankomst kent stukken van ruim 20%, dus de renners zullen voorzichtig om moeten gaan met hun energie in deze klimtijdrit.

Etappe 14 (zaterdag 19 juli): Pau - Luchon-Superbagnères

Daags na de klimtijdrit staat een derde en laatste Pyreneeënrit op het menu. De organisatie besluit de driedaagse doortocht door het Frans-Spaanse grensgebergte met een ware klassieker. De etappe start natuurlijk in Pau en gaat over de Col du Tourmalet, de Col d'Aspin en de Col de Peyresourde. Vervolgens bereiken de renners het plaatsje Luchon, van waaruit de slotklim naar het skistation Superbagnères begint.

De slotklim is wat minder 'klassiek' dan de andere beklimmingen in deze etappe, maar niet minder zwaar. De weg naar het skistation, die dit jaar is gerenoveerd, is 12,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Een flinke beproeving dus, vooral na hetgeen er in de dagen daarvoor voor de wielen lag.

Etappe 16 (dinsdag 22 juli): Montpellier - Mont Ventoux

Daags na de laatste rustdag ist het tijd voor de meest iconische aankomst van de Tour de France 2025. De renners finishen in deze zestiende etappe namelijk op de Mont Ventoux. De rit start vanuit Montpeillier en eindigt voor het eerst sinds 2013 bovenop de Reus van de Provence. Voor wie ze nog niet uit het hoofd kent, de cijfers die bij de Ventoux horen luiden als volgt: 15,7 kilometer aan 8,8 procent.

Etappe 18 (donderdag 24 juli): Vif - Courchevel Col de la Loze

Daar waar de aankomst op de Ventoux de meest iconische finish is, is die van rit achttien het langst. Die rit eindigt namelijk op de top van de Col de la Loze, wat ook meteen het dak van de Tour is. Om deze etappe tot een echte monsterrit te maken, heeft de organisatie ook nog de Col du Glandon en de Col de la Madeleine erin gelegd. Drie keer de buitencategorie in één etappe dus.

En dan de aankomst zelf, in Courchevel officieel, maar natuurlijk bovenop de Col de la Loze. De weg naar de top is liefst 26,2 kilometer lang en gaat gemiddeld aan 6,5 procent omhoog. In tegenstelling tot eerdere passages over deze Alpenreus, beklimmen we hem ditmaal van de andere kant. We komen dus vlak voor de top door het skidorp Courchevel heen, waarna er nog een paar grillige slotkilometers voor de wielen liggen.

Etappe 19 (vrijdag 25 juli): Albertville - La Plagne

De laatste zware bergetappe van de Tour de France 2025 gaat van Albertville naar La Plagne. Het is de eerste keer sinds de etappeoverwinning van Michael Boogerd in 2002 dat de Tour finisht op La Plagne. Dat doet het dit keer na een pittige Alpenrit waarin onderweg ook al vier cols worden bedwongen. Zo worden de renners over de Col des Saisies en (via de Col du Pré) over de Cormet de Roselend gestuurd.

De slotklim zelf is meer een loper dan een steile beklimming. Hij is met 19,1 kilometer wel lang, dus van een loper kan hier heel eenvoudig een sloper worden gemaakt. De weg naar de top loopt gemiddeld aan 7,2 procent omhoog.

Andere etappes

De bergetappes zijn ook dit jaar de enige ritten waarvan de Tourorganisatie de profielen publiceert. De profielen van alle andere etappes volgen normaal pas in mei of juni. Wel weten we dat deze bergritten niet de enige bepalende etappes zijn in de Tour van 2025. Zo zit de eerste week vol met ritten voor punchers en zal de 33 kilometer lange tijdrit op dag vijf een belangrijke eerste clash opleveren tussen de Tourfavorieten.

Lees ook: Tour 2025 | Vijf zware aankomsten bergop (waaronder Mont Ventoux) en een klimtijdrit: dit is het parkoers van de volgende Ronde van Frankrijk | Wieler Revue

Een dag na de etappe naar La Plagne staat er ook nog een rit door het Jura-gebergte op het programma. Ook dat kan een bepalende etappe zijn in het verloop van de Tour. Deze rit van Nantua naar Pontarlier is een heuvelachtige etappe, maar wel eentje waarin er nog een laatste kans ligt voor klassementsrenners om hun concurrenten aan te vallen.

Bekijk het originele bericht