In navolging op het parkoers van de Tour Femmes is ook dat van de mannenversie van de Tour de France bekendgemaakt. In het Palais de Congres in Parijs presenteerde Tourdirecteur Christian Prudhomme alle etappes van de Ronde van Frankrijk 2025, inclusief een paar loodzware bergritten. De Franse rittenkoers wordt verreden van zaterdag 5 juli tot en met zondag 27 juli.
Hectische openingsweek
De Tour start in Lille (Rijssel). Daar krijgen de sprinters een kans om de eerste gele trui te bemachtigen. Een dag nadien is dat heel anders, want in de etappe naar Boulogne-sur-mer komen de punchers aan hun trekken. Vervolgens komen de sprinters weer aan bod in etappe drie, die eindigt in Duinkerke.
Ook op dag vier krijgen de punchers weer een kans om te zegevieren. Die rit eindigt namelijk in Rouen na een lastige finale. Een dag later staat een belangrijke test voor de klassementsrenners op het programma, namelijk een 33 kilometer lange individuele tijdrit in en rond Caen.
Vervolgens verder in de richting van Bretagne. Met eerst nog een etappefinish in Viré, komt de zevende etappe aan op Mûr de Bretagne, waar Mathieu van der Poel in 2021 won. In rit acht en negen komen de sprinters weer aan hun trekken, met aankomsten in Laval en Chateauroux.
Quatorze juillet valt dit jaar op een maandag. De Tourorganisatie wil uiteraard gewoon koersen op de Franse nationale feestdag en daarom staat er een etappe gepland op maandag 14 julie. En niet zomaar een etappe, want de aanvallers krijgen volop kansen in deze heuvelrit met finish in Le Mont-Dore.
Zware doortocht door de Pyreneeën in week 2
De tweede week staat volledig in het teken van de Pyreneeën. Waar daags na de rustdag de elfde etappe nog een vlakke is (met finish in Toulouse), begint het feest in rit twaalf. Dan staat de eerste van drie Pyreneeënbeproevingen op het programma: een rit van Auch naar Hautacam. Aankomst bergop dus.
Een dag later is het tijd voor een heuse klimtijdrit. De renners worden vanuit Loudenvielle naar het vliegveld de top van Peyragudes gestuurd, om uit te maken wie het best in z'n eentje kan klimmen. Ook rit veertien wordt afgelegd in de Pyreneeën. Dan staat een finish in (en op) skistation Superbagnères (Luchon) op het programma. De tweede week wordt afgesloten met een vlakke rit van Carcassonne naar Montpellier.
Mont Ventoux en Alpen in de derde week
Een dag na de laatste rustdag staat etappe 16 op het programma. Deze staat bij velen nu al met rood omcirkeld. Deze rit eindigt nameljk bovenop de Mont Ventoux. Dat is de eerste keer sinds 2013, toen Chris Froome zegevierde op de top.
Via een overgangsetappe naar Valence is het daarna tijd voor de apotheose in de Alpen. Te beginnen met monsterklim Col de la Loze in etappe 18, welke finisht Courchevel, vlak na de top van de Alpenreus. Daags nadien staat een zware etappe naar La Plagne op de planning.
Rittenschema
Op de voorlaatste zaterdag staat dit keer geen zware bergrit of een tijdrit op het menu, maar een etappe door het middengebergte. Deze rit van Nantua naar Pontarlier is er een waarin de aanvallers nog eens hun gang kunnen gaan, maar waar ook nog een alles-of-niets poging van de klassementsrenners plaats kan vinden. De Tour wordt vervolgens afgesloten zoals we gewend zijn: op de Champs-Élysées in Parijs.
- Cor Vos