Vergeten renner: Grzegorz Gwiazdowski
Premium

Vergeten renner: Grzegorz Gwiazdowski

Het is 22 augustus 1999. Het Kampioenschap van Zürich wordt verreden en renners als Michael Boogerd, Frank Vandenbroucke, Andrei Tchmil en Paolo Bettini staan vol ambitie aan de start. Het toen nog prestigieuze wereldbekerklassement nadert z’n einde en ’s werelds beste coureurs zijn gespannen. ‘Zürich’ is dan ook niet zomaar een wedstrijd.

Grote namen als Maurizio Fondriest, Johan Museeuw, Michele Bartoli en lang daarvoor Gino Bartali, Jan Janssen en Roger De Vlaeminck sieren de erelijst. Nee, een pannenkoek kan hier onmogelijk komen winnen. Als je Boogerd voor de start gevraagd had of Grzegorz Gwiazdowski een kans zou maken op de overwinning zou hij je hoofdschuddend aankijken en vriendelijk verzoeken snel weg te gaan. Groot was dan ook de verbazing toen de 24-jarige Pool van La Francaise des Jeux in de finale zomaar bij al die kleppers wegrijdt. Je ziet ze denken: wie is die vlerk?

Wel, die vlerk luistert naar de onuitsprekelijke naam Grzegorz Gwiazdowski en is tweedejaars prof bij Cofidis. Als je naar de rennerslijst van die ploeg kijkt, dan kan je niet anders concluderen dan dat Gwiazdowski zich verloren moet hebben gevoeld in dat team. Gwiazdowski spreekt geen woord Frans en aan het diner stootten zijn Franse ploeggenoten Gwiazdowski alleen aan als hij het potje zout door moet geven. Gwiazdowski vraagt zich af wat hij hier in Frankrijk te zoeken heeft en belt elke avond met zijn moeder in Polen. Gwiazdowski wil terug.

Tot die bloedhete 22ste augustus. Cofidis ploegleider Alain Bondue heeft renners tekort voor deze loodzware Zwitserse klassieker en dus krijgt Gwiazdowski een telefoontje. Of hij wel als de gesmeerde bliksem het eerste vliegtuig naar Zwitserland wil pakken want Cofidis moet natuurlijk wel met 9 renners aan de start komen. De brave Gwiazdowski pakt snel zijn fiets in en haast zich naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Onderweg zoekt hij de startlijst van Züri-Metzgete op en daar wordt de Pool niet vrolijk van. Laat ik maar proberen om in de vroege vlucht te zitten. Dan krijg ik in elk geval geen donderpreek, denkt Gwiazdowski.

Dat lukt wonderwel. Samen met Jörg Jaksche, Arturas Kasputis en Laurent Brochard zit Gwiazdowski in de vroege ontsnapping en hij voelt zijn benen niet. Niet dat al begint te dromen, daarvoor herbergt dit peloton veel te veel kwaliteit. Als de favorieten de vluchters in de finale op de nek vallen lijkt het sprookje dan ook voorbij voor Gwiazdowski. Maar in plaats van uit te bollen richting de finish stijgt Gwiazdowski die dag boven zichzelf uit. De tenoren kijken vooral naar elkaar en als Gwiazdowski nog eens vol aanzet laten ze de Pool eventjes rijden. Gwiazdowski kijkt nog een keer achterom en weet dan: dit is mijn moment. Hij rijdt zich compleet de vernieling in maar komt alleen over de streep. Zonder een zegegebaar te maken rijdt Gwiazdowski zich de geschiedenisboeken in.

De winst in het Kampioenschap van Zürich is echter niet het startpunt van een grote carrière. Gwiazdowski verhuist naar La Francaise des Jeux maar hij maakt in 2000 geen enkele keer indruk. Marc Madiot is klaar met die rare Pool en biedt hem geen contract meer aan. Er zijn ook geen andere ploegen die zich melden voor Gwiazdowski en dus komt er op 26-jarige leeftijd al een einde aan de loopbaan van Grzegorz Gwiazdowski. 

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct

Laatste nieuws