Bucketlistbeklimming: Colle del Finestre
Premium

Bucketlistbeklimming: Colle del Finestre

Pas in 2005 trok de Giro voor het eerst over de Finestre, een deels onverharde klim langs een serie forten. De Finestre staat vanaf die eerste keer garant voor spektakel. Ondanks dat het eigenlijk geen uitleg behoeft waarom deze klim op je bucketlist moet, lees je hier waarom dit zo'n prachtige klim is.

Vergeleken bij de historie van de Agnello en de Stelvio is de Finestre nog maar een ‘jonkie’, maar wel een klim die meteen indruk heeft gemaakt. In 2005 werd ze voor het eerst opgenomen in de Giro. Eerder kon niet, want de afdaling werd pas in 2004 geasfalteerd.

De Finestre is een bijzondere klim, want de laatste 8 kilometers zijn onverhard. Het doet denken aan de gouden jaren van de wielersport. Coppi versus Bartali. Een reserveband om je schouders en gaan!

Voor de liefhebbers van geschiedenis en architectuur is de Finestre een absolute aanrader. Aan de voet van de pas ligt het Fortezza di Fenestrelle, oftewel het Fort van Fenestrelle. Dit indrukwekkende bouwwerk van 1,3 miljoen vierkante meter groot is tussen 1728 en 1850 gebouwd om de weg richting Turijn te bewaken.

Het bouwwerk ligt tussen 1.100 en 1.800 meter hoogte. Het complex van forten is aan elkaar verbonden door een trap met liefst 3,996 treden. Loop die maar eens in één keer omhoog! Tegenwoordig wordt het beschouwd als één van de belangrijkste archeologische plekken ter wereld.

Goed, terug naar de koers! De Finestre staat altijd garant voor spektakel. In 2005 stond Paolo Savoldelli op kraken op de Finestre, maar wist hij in één van de meest spectaculaire etappes in de recente Giro-geschiedenis het roze toch te behouden.

Maar de meest tot de verbeelding sprekende Giro-etappe is wel de negentiende etappe van de Giro twee jaar geleden. Chris Froome reed tot dan toe een grillige Giro. Hij won op de Zoncolan, maar leek dankzij een paar valpartijen kansloos voor de eindzege.

Tot de Finestre. Op 80 kilometer van de finish trekt hij vol door. Van klassementsleider Yates is dan al even geen sprake meer, maar ook Tom Dumoulin kan niet volgen. Het is de opmaat van een zelden geziene raid, waarmee Froome niet alleen de etappe, maar ook die Giro wint.

De beslissende aanval van Chris Froome in 2018

De cijfers:

- Regio: Piemonte

- Top: 2176 m

- Lengte: 18 km

- Hoogteverschil: 1692 m

- Stijgingspercentage: 9,3%

- Steilste passage: 14%

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct

Laatste nieuws