Bucketlistbeklimming: Colle d'Agnello
Premium

Bucketlistbeklimming: Colle d'Agnello

De Colle d'Agnello of Col d'Agnel is met recht en letterlijk één van de giganten van de wielersport. Deze reus, bekend uit Giro en Tour, wordt natuurlijk gelinkt aan De Val van Steven Kruijswijk, maar is vooral een klim die je eens gedaan moet hebben.

De Colle d’Agnello, Col d’Agnel of gewoon de Agnelpas ligt op liefst 2744 meter hoogte, op de grens van Italië en Frankrijk. Dientengevolge is deze klim meerdere malen opgenomen in zowel de Tour de France als de Giro d’Italia. Bij de Nederlandse gaan de gedachten automatisch terug naar de Giro van 2016. Kruijswijk en de sneeuwmuur. Steven Kruijswijk, tot dan toe soeverein leider, mistte een bocht, dook in een sneeuwmuur en zag Girowinst uit zijn handen glippen. Gelukkig was de Girozege van Tom Dumoulin een jaar later een pleister op de wonde van de Nederlandse wielerfans.

De historie van de Agnello gaat uiteraard veel verder terug de tijd in. Volgens verschillende bronnen gebruikte Hannibal de pas om met zijn leger van duizenden militairen en een groep olifanten de Alpen over te trekken richting Rome, in wat de start van de tweede Punische Oorlog was. De Agnello is de hoogste internationale bergpas van de Alpen en behoort tot de hoogste verharde passen in het gebied. Mede daarom is de klim al meerdere malen de Cima Coppi geweest. Wanneer je naar het profiel kijkt, valt op dat de eerste 13 kilometer relatief makkelijk zijn. Op 10 kilometer van de top ligt het dorpje Chianale. Vanaf dan begint de weg te kronkelen over 15 haarspeldbochten. Het stijgingspercentage gaat ook vlot de hoogte in. Over 9 kilometer moeten zo’n 1.000 hoogtemeters worden overwonnen…

Omdat je geruime tijd boven de boomgrens fietst, is het uitzicht adembenemend. De Agnello is de enige verbinding tussen de valleien aan de weerszijde van de pas, maar omdat beide streken dunbevolkt zijn, is het belang van de Agnello gering. Vrachtverkeer mag ook niet over de pas, waardoor het een heerlijk rustige en toeristische route is. Van oktober tot mei is de Agnello gesloten in verband met sneeuwval.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Zelf in het zadel
  • iStock / Cor Vos