Stelling: De Tour door laten gaan is een onverantwoord risico
Premium

Stelling: De Tour door laten gaan is een onverantwoord risico

Het Grand Départ van de Tour staat gepland voor 29 augustus. Is het tegen die tijd weer verantwoord om een groot circus als de Tour de France te organiseren? We vroegen het aan Steven Kruijswijk, Michael Boogerd en Henk Lubberding.

Michael Boogerd

“Tsjah, ik heb verstand van fietsen en niet van pandemieën. Ik kan me voorstellen dat het voor een hoop ploegen vijf voor twaalf is, en dat die het koste wat kost door willen laten gaan. Maar het is natuurlijk vreemd dat sommige dingen absoluut niet kunnen en dat een Tour wel door moet gaan. Ik vraag me af of het voor de bühne is, of dat ze het al echt besloten hebben in Frankrijk. Als zelfs het voetbal niet door mag gaan, wat toch in een stadion plaatsvindt, dan wordt het voor het wielrennen een heel moeilijk verhaal. Maar als het zonder publiek kan, dan moeten ze het zeker doen. Toch zijn er ook heel veel renners die deze situatie wel prima vinden. Zij spelen sowieso een vrij bescheiden rol in het peloton, krijgen nu gewoon doorbetaald en ze hebben geen druk van het presteren. Daarnaast heb je een groep renners die niet perse voor het geld fietsen, die heel goed met druk om kunnen gaan en graag koersen. Het valt me op dat er op social media nu al wat renners zijn die zich als virologen opstellen en vooral de ernst van de situatie benadrukken. Die vinden het wel best zo.”

Steven Kruijswijk

“Ik ben ten eerste heel blij dat de Tour nog niet is afgeschoten dit jaar en dat die nog steeds op de planning staat. Daar sta ik zelf ook wel positief tegenover mits het zo georganiseerd kan worden dat het veilig is. Mocht de volksgezondheid in gevaar komen omdat wij die Tour zonodig moeten rijden, dan moet je dat niet doen. Maar ik denk dat je zonder publiek, zonder karavaan en zonder VIP-dorp al wel een heleboel risico’s uitsluit. Maar het is nog even afwachten. Op zich ben ik wel optimistisch omdat je ziet dat de maatregelen van de afgelopen maanden hebben geholpen. Bij andere sporten gaat het ook allemaal weer beginnen, zij het achter gesloten deuren. Ik snap wel dat wij meer een rondreizend circus zijn dan die sporten, maar als er controle op is, dan kan het. Natuurlijk zal het voor de fans een heel andere beleving zijn als ze niet langs de kant van de weg mogen staan, maar toch denk ik dat de Tour populairder is dan ooit mocht die dit jaar doorgaan. Mensen hebben al zolang geen wielrennen meer gezien.”

Henk Lubberding

“Het hoeft niet onverantwoord te zijn maar dan moet je het als organisatie wel ontzettend streng en heftig aanpakken. Ik zie het nog niet zomaar gebeuren dat de Tour doorgaat. Iedereen die aan de Tour deelneemt, renners en begeleiding, zal eerst veertien dagen in quarantaine moeten. Je zult de organisatie eromheen vooral Franstalig moeten houden denk ik. Een paar televisiestations en een paar journalisten mogen dan het circus volgen. Eerlijk gezegd denk ik dat ze de Tour gaan afgelasten en gaan proberen om dan toch nog wat klassiekers te organiseren. Vergis je niet, hier gaan we maanden, misschien zelfs wel jaren last van houden. Je kunt toch geen Tour de France door laten gaan terwijl grote groepen mensen helemaal niks mogen. Die komen dan in opstand en begrijpelijk. Ik zou niet graag de verantwoordelijkheid willen hebben over de Tour, want als het toch doorgaat moet je met zo verschrikkelijk veel scenario’s rekening houden. Dat is bijna niet te doen.”

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Columns
  • Cor Vos