HomeZelf in het zadelBucketlistbeklimming: de Stelvio

Bucketlistbeklimming: de Stelvio

De Stelvio. Eén van de hoogste en meest mythische klimmen van Europa, waar in het heden en verleden de nodige veldslagen zijn gevoerd. Vroeger door soldaten, tegenwoordig door ridders op een carbon ros. Deze klim hoort op eenieders bucketlist!

De Stelvio is letterlijk en figuurlijk een grootheid in de geschiedenis van de Giro d’Italia. Waar de Agnello al tot de hoogste verharde bergpassen in de Alpen hoort, doet de Stelvio er nog een schepje bovenop. Maar liefst 2758 meter! Daarmee is alleen de Iseran in Frankrijk hoger. Het hoogste punt van de Bonette tellen we even niet mee, want dat is geen pas. Goed, de Stelvio dus.  De klim is in het Nationaal Park Stelvio, dat bekendstaat om haar ongerepte natuur en de grote variatie aan dieren. De geschiedenis van de Stelvio gaat terug naar 1822, toen keizer Ferdinand 1 van Oostenrijk Val Venosta wilde verbinden met Milaan. Milaan stond toentertijd onder Oostenrijks bewind. In de Eerste Wereldoorlog werd er door het Oostenrijkse en Italiaanse leger zwaar gevochten om de pas. Nadat beide zijden van de pas in Italiaanse handen kwamen, verdween het belang ervan. Daarvoor werd de weg het hele jaar door sneeuwvrij gehouden. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer, waardoor het is voorgekomen dat de klim uit het Giro-parkoers werd gehaald.

Er wordt op de flanken van de Stelvio tegenwoordig alleen nog maar gestreden door de heren coureurs. In 1953 werd de klim voor het eerst opgenomen in de Giro en het was Fausto Coppi die dat jaar als eerste bovenkwam. Dankzij de lengte en het grote hoogteverschil is de Stelvio een verschrikkelijk zware klim, met maar liefst 48 haarspeldbochten. Af en toe finisht de Giro ook op de Stelvio. De laatste keer was in 2012, toen Thomas De Gendt met een geweldige raid de Giro bijna op zijn kop zette. De Belg rijdt zelfs virtueel even in het roze, maar Joaquim Rodriguez, Michele Scarponi en Ryder Hesjedal stellen in de slotfase orde op zaken. Ze kunnen echter niet voorkomen dat De Gendt de etappe wint. Uiteindelijk wordt de Belg zelfs derde in het eindklassement. 

Thomas De Gendt in 2012 op de Stelvio

De cijfers:

– Regio: Lombardije

– Top: 2758 m

– Lengte: 26 km

– Hoogteverschil: 1846 m

– Stijgingspercentage: 7,7%

– Steilste passage: 9,2%

Beeld: iStock / Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...