Bucketlistbeklimming: Colle della Fauniera
Premium

Bucketlistbeklimming: Colle della Fauniera

Ongerept en vooral bekend van de Giro van 1999, toen Marco Pantani er niet won maar wel een onvergetelijke indruk achterliet. De Colle della Fauniera, of Faunierapas in het Nederlands, is één van de mooist klimmen van Italië.

De De Colle della Fauniera is ook wel bekend onder haar andere naam: de Colle dei Morti. Col van de doden. Deze sinistere bijnaam heeft de bergpas te danken aan de bloederige strijd die de Fransen en de Spanjaarden in 1744 uitvochten met de inwoners van Piëmont. Dit gedeelte van de Alpen staat bekend om haar natuurschoon en de grote populatie marmotten. Van de Fauniera wordt wel gezegd dat het de meest ongerepte Alpenpas boven de 2.500 meter is. De weg is geasfalteerd, maar erg smal. Op sommige plekken kunnen auto’s elkaar amper passeren. Voor het verkeer is de Fauniera ook niet van belang, dus je hebt de klim hooguit te delen met wat verdwaalde motorrijders en andere wielrenners. Je kunt de klim van drie zijden beklimmen. Twee van de drie keer kom je dan eerst over de Colle d’Esischie, in 2003 de Cima Coppi.

In 1999 deed de Giro voor het eerst de Fauniera aan, in een etappe die werd gewonnen door Paolo Savoldelli. Het was echter Marco Pantani die indruk maakte op de klim. Hij vloog omhoog en reed Laurent Jalabert zo uit het roze. Pantani won die Giro echter niet, want op de voorlaatste dag werd hij uit koers geknikkerd. Een te hoog hematocriet immers. Het zou het begin van het einde zijn voor Il Pirata. In 2001 zou de Giro wederom over de Fauniera trekken, maar door die bewuste achttiende etappe werd een streep gezet. Enkele dagen voordien deed de Italiaanse politie invallen in rennershotels, op zoek naar verboden producten. En ondanks dat er het één en ander gevonden werd, weigerde het peloton te vertrekken. De herinnering aan Pantani wordt op de Fauniera levend gehouden door een enorm standbeeld van de Piraat bovenop de pas.

De cijfers

Regio: Piëmont

Top: 2.511 m

Lengte: 24,7 km

Hoogteverschil: 1721 m

Stijgingspercentage: 7%

Steilste passage: 15%

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct