HomeZelf in het zadelBucketlistbeklimming: Colle della Fauniera

Bucketlistbeklimming: Colle della Fauniera

Ongerept en vooral bekend van de Giro van 1999, toen Marco Pantani er niet won maar wel een onvergetelijke indruk achterliet. De Colle della Fauniera, of Faunierapas in het Nederlands, is één van de mooist klimmen van Italië.

De De Colle della Fauniera is ook wel bekend onder haar andere naam: de Colle dei Morti. Col van de doden. Deze sinistere bijnaam heeft de bergpas te danken aan de bloederige strijd die de Fransen en de Spanjaarden in 1744 uitvochten met de inwoners van Piëmont. Dit gedeelte van de Alpen staat bekend om haar natuurschoon en de grote populatie marmotten. Van de Fauniera wordt wel gezegd dat het de meest ongerepte Alpenpas boven de 2.500 meter is. De weg is geasfalteerd, maar erg smal. Op sommige plekken kunnen auto’s elkaar amper passeren. Voor het verkeer is de Fauniera ook niet van belang, dus je hebt de klim hooguit te delen met wat verdwaalde motorrijders en andere wielrenners. Je kunt de klim van drie zijden beklimmen. Twee van de drie keer kom je dan eerst over de Colle d’Esischie, in 2003 de Cima Coppi.

In 1999 deed de Giro voor het eerst de Fauniera aan, in een etappe die werd gewonnen door Paolo Savoldelli. Het was echter Marco Pantani die indruk maakte op de klim. Hij vloog omhoog en reed Laurent Jalabert zo uit het roze. Pantani won die Giro echter niet, want op de voorlaatste dag werd hij uit koers geknikkerd. Een te hoog hematocriet immers. Het zou het begin van het einde zijn voor Il Pirata. In 2001 zou de Giro wederom over de Fauniera trekken, maar door die bewuste achttiende etappe werd een streep gezet. Enkele dagen voordien deed de Italiaanse politie invallen in rennershotels, op zoek naar verboden producten. En ondanks dat er het één en ander gevonden werd, weigerde het peloton te vertrekken. De herinnering aan Pantani wordt op de Fauniera levend gehouden door een enorm standbeeld van de Piraat bovenop de pas.

De cijfers

Regio: Piëmont

Top: 2.511 m

Lengte: 24,7 km

Hoogteverschil: 1721 m

Stijgingspercentage: 7%

Steilste passage: 15%

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vader Adrie dankt Wout van Aert voor steun: ‘Ik zou eerder parkoers tegen ‘Matje’ maken’

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond het feit dat...

Fem van Empel bijzonder geëmotioneerd na wereldtitel: ‘Nu even er tussenuit naar Marrakech’

Van Empel trok al vroeg in de wedstrijd ten aanval en kwam ook solo...

Fem van Empel wordt op haar 20e wereldkampioen veldrijden bij de dames elite, ook zilver en brons voor Nederland

In Hoogerheide streden de allerbeste dames vandaag om de wereldtitel in het veld. Dat...

WK beloften | Ijzersterke Thibau Nys maakt favorietenrol waar na onemanshow, zilver voor Del Grosso

Op de grote clash moeten we nog één dagje wachten. Wie vandaag wel al...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...