Voorbeschouwing | Vuelta etappe 2 Pamplona-Lekunberri: Wederom klimmen

In de Vuelta moet je er dit jaar meteen staan. Na de spetterende finish van gisteren staat vandaag weer een flink pittige etappe op het programma. Het venijn zit hem in de staat, met een pittige klim gevolgd door een afdaling.
Voorbeschouwing | Vuelta etappe 2 Pamplona-Lekunberri: Wederom klimmen

Parkoers: de sprinters blijven in de wachtkamer

Wie denkt dat de eerste dagen een mooie gelegenheid is voor sprinters om direct toe te slaan, komt bedrogen uit. Ook de tweede rit is allerminst besteed aan de snelle mannen uit het peloton. Sterker nog, de tweede etappe is nog zwaarder dan die van een dag eerder. Na een kleine dertig kilometer gaat de weg omhoog voor Puerto de Guirguillano en in de finale wachten met de Puerto de Urbasa en vooral de Alto de San Miguel de Aralar nog twee beklimmingen. De Alto de San Miguel de Aralar is 9,5 kilometer lang en loopt gemiddeld bijna negen procent omhoog. Na de beklimming volgt een lange en snelle afdaling waar de verschillen kunnen worden uitgediept. In 2014 finishte het Vuelta-peloton op de Alto de San Miguel de Aralar. De zege ging toen naar Fabio Aru, die Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez naar plek twee en drie verwees. Dit berggebied is de geboortegrond van Mitchelton-Scott-knecht Mikel Nieve.

Het profiel van de tweede Vueltarit.

Streek: Bekend van de San Fermínfeesten

Wie aan Pamplona denkt, denkt aan de San Fermínfeesten. Een weeklang draait het in Pamplona, de hoofdstad van de regio Navarra, om eten, dansen en als slotstuk stierenrennen. Hoewel steeds vaker onderwerp van discussie is het stierenrennen onderdeel van de traditie van de feesten die normaliter in juli worden gehouden. De eerste loop werd georganiseerd eind negentiende eeuw en vergaarde internationale aandacht nadat schrijver Ernest Hemingway erover schreef. Hoewel de feesten dit jaar door de coronacrisis werden afgelast, gingen vooral jongeren toch massaal de straat op om feest te vieren. Het leverde een nieuwe uitbraak op.

Prachtige groene landschappen, al betekent dat vaak ook veel neerslag.

Geschiedenis: de stad van Big Mig

Hoewel hij ter wereld kwam in het iets noordelijker gelegen Villava is startplaats Pamplona de stad van Miguel Indurain. Er ligt een Miguel Indurain-plein, een Miguel Indurain-rotonde en de Miguel Indurain-stichting is in Pamplona gevestigd. In 1996 maakte de Tour de France zelfs een uitstapje naar Pamplona om Indurain te eren. De benen om te winnen had hij niet meer, maar de fans van een winnaar had hij die dag nog wel. Indurain is vooral bekend als vijfvoudig Tour de France-winnaar en zijn twee zeges in de Giro d’Italia, maar zijn thuisronde wist hij nooit winnend af te sluiten. Eenmaal was hij er dichtbij, namelijk in 1991. Dat jaar moest hij echter zijn meerdere erkennen in landgenoot Melchor Mauri. Tijdens zijn gloriejaren sloeg Indurain de Vuelta a España meestal over.

In tegenstelling tot de Tour wist Indurain de Vuelta nooit te winnen.

Laatste nieuws