Interview | Thymen Arensman: 'Mijn toekomst ligt in het rondewerk'
Premium

Interview | Thymen Arensman: 'Mijn toekomst ligt in het rondewerk'

Ondanks dat hij nog maar twintig jaar is, rijdt Thymen Arensman een meer dan behoorlijke Vuelta. Hij werd knap 15e in de tijdrit en werd al derde in de vijfde etappe en trekt veelvuldig ten aanval. Hoog tijd om kennis te maken!

Thymen Arensman (20) maakt sinds begin juli deel uit van Team Sunweb en staat te boek als een GC-talent. Oftewel een renner met potentie om door te groeien tot een klassementsrenner. Arensman: “We hebben veel talentvolle ronderenners in onze ploeg. Dat leidt niet tot extra competitie onderling, hoor. Het is juist hartstikke gezellig. Met Ilan Van Wilder ga ik af en toe trainen in de Ardennen. Dan vliegen de zes uur voorbij. Verder behoren ook Mark Donovan en Felix Gall tot onze groep. We leren van elkaar en stuwen elkaar naar een hoger niveau. Ik moet zeggen dat ik die mix van jong en oud bij Team Sunweb heel prettig vind.”

Sinds 2018 staat de ex-renner van SEG Racing Academy op de radar van Nederlandse wielerliefhebbers. Een derde plaats in Parijs-Roubaix voor beloften krijgt een vervolg in de Tour de l’Avenir, waar Arensman in het hooggebergte met de beste renners meedoet en uiteindelijk als tweede eindigt. Een kleine anderhalve minuut achter Tourwinnaar Tadej Pogačar, maar voor Aleksandr Vlasov, Iván Ramiro Sosa en João Almeida. “Mij verbaast het niet dat Pogačar de Tour heeft gewonnen. In 2018 kon je aan de waarden om hem te volgen al zien dat hij superhard omhooggaat. Ik hoop ooit op zijn niveau te komen, maar ik volg een andere weg. Het is een feit dat ik twee jaar geleden niet ver achter hem zat. Het klopt ook dat ik op trainingskamp de beste twintig minuten test van de ploeg ooit heb gereden, maar daar zijn zoveel kanttekeningen bij te plaatsen. Wielrennen is meer dan hard trappen. Positioneren gaat me bijvoorbeeld nog niet altijd goed af en ik wil bovendien voorlopig nog in de luwte blijven.”

Arensman is vol lof over de begeleiding binnen de ploeg. Hij gedijt bij de vastomlijnde structuren waarmee Team Sunweb werkt. “Ik wil alles duidelijk hebben en op trainingen al weten voor welk doel ik werk. Voor mij was het een makkelijke keuze om naar Team Sunweb te gaan. Ik ben met de ploeg een traject aangegaan voor de lange termijn en voorlopig staat er weinig druk op. Ik kan bijvoorbeeld zelf bepalen hoe ver we gaan met voeding. Binnen de richtlijnen kan ik eten wat ik wil. Het is nog spelen wat wel en niet werkt. Daar gaan we in de toekomst zeker nog intensiever mee bezig. We trainen keihard, maar zitten nog niet aan ons maximum. Als ik ouder ben wil ik nog procenten hebben om beter te worden.”

Arensman in de aanval tijdens de veertiende etappe van de Vuelta.

'Toekomst in rondewerk'

Gezien zijn prestaties in het verleden kan Arensman verschillende kanten op. Hij doet als nieuweling aan mountainbiken, is nog steeds actief als crosser, kan op de kasseien van Parijs-Roubaix overweg en is in het hooggebergte in staat om de benodigde watts per kilogram weg te trappen. “Als ik kijk naar mijn fysieke capaciteiten dan ligt mijn toekomst in het rondewerk. Ik ben niet heel explosief, maar heb een hoge anaerobe drempel en ga gewoon hard omhoog. Daarnaast maak ik progressie als tijdrijder. Ik ben een type Dumoulin. Een relatief zware klimmer met veel vermogen. Dat ligt me in de toekomst het best, maar ik moet de mentale ervaring opdoen om te kijken of het echt is wat ik wil en kan.”

Er is geen tijd aangeduid voor wanneer Arensman zijn volledige potentieel moet gaan benutten. Vooralsnog is het leren en zichzelf wegcijferen voor andere renners, zoals hij in de Waalse Pijl deed voor winnaar Hirschi. “We werken stug door en zien wel hoe het komt. Misschien snel, maar het is de bedoeling om geen stappen over te slaan. Ik sta op de longlist voor de Vuelta a España. Of dat dan niet te snel is? Enkel starten in een grote ronde niet. Het past juist binnen de weg der geleidelijkheid om ervaring op te doen. Als ik zou starten, dan hebben we heus een goed plan en word ik niet over de kling gejaagd. Ik zal die ervaring toch moeten opdoen wil ik ooit kort rijden in grote rondes.”

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct

Laatste nieuws