Thibaut Pinot over doping en ketonen: 'Nog steeds sprake van 'cyclisme á deux vitesses' in peloton' 

Thibaut Pinot luidt de noodklok over doping en net-geen-doping.

Achtergrond André van den Ende

Cyclisme á deux vitesses, het was de beladen term waarmee de Franse sportkrant Equipe eind jaren '90 kopte toen Rabobank in Parijs-Nice het hele peloton aan gort reed. In een interview met diezelfde krant gebruikt Thibaut Pinot die term nu opnieuw. De problemen zijn volgens hem niet zo groot als in die tijd, maar Pinot uit wel zijn zorgen over verschillende dopinggerelateerde zaken en ketonen - die natuurlijk niet onder de noemer doping vallen omdat ze zijn toegestaan.

Pinot zegt dat hij zelf deze winter een cortisonenspuit heeft gehad om wat aan zijn voortslepende rugproblemen te doen, waardoor hij in de Tour en Vuelta niet uit de verf kwam. "Maar zoiets zou ik in competitie nooit doen. Eigenlijk hadden we het al veel eerder moeten doen, maar ik wilde die spuit gewoon niet, ook al was er een medische noodzaak."

Bij die laatste woorden zit het probleem van Pinot. Als er een medische noodzaak is, mag je cortisonen gebruiken - dan is het een zogenaamde TUE, Therepeutic Use Exemptions, een uitzondering waarmee je producten mag gebruiken die op de dopinglijst staan.

Volgens Pinot gebeurt dit op grote schaal in het peloton. "Ik zou het zelf nooit doen tussen twee wedstrijden in. Als je zoiets gebruikt met een écht medische reden ben je gewoon niet fit genoeg om te koersen. Maar cortisonen hebben drie weken na gebruik nog effect; een hoop renners gebruiken heet dus vlak voor een koers, met een valse TUE. Daarmee is er nog steeds sprake van 'cyclisme á deux vitesses', vind ik. Ik had gehoopt dat er met de komst van Lappartient bij de UCI iets zou veranderen. Die TUE's waren een beetje 'zijn ding'. Tramadol is nu verboden, waarom cortisonen nog niet?"

Bovendien hoort Pinot in de iets meer dan 10 jaar dat hij nu professioneel fietst ook altijd gefluister over het nieuwste middeltje dat in het peloton gebruikt wordt. Pinot zegt dat hij steeds wel over iets nieuws hoort, maar het nooit in 'm is opgekomen om iets te gebruiken. "En nu met corona zijn de out-of-competition-controles ook niet echt je-van-het."

Dan zijn er nog de veelbesproken ketonen. Die komen er ook niet in bij de Fransman. Dat middel is toegestaan, maar er wordt wel geheimzinnig over gedaan, vindt Pinot. "Renners gooien wel bidons weg, maar de kleine flesjes waar de ketonen inzaten bewaren ze altijd. Ze zeggen dat je van ketonen afvalt. Nou, het moeilijkste aan fietsen is niet 7 uur op de fiets zitten, maar je gewicht; afvallen zonder spierkracht te verliezen. Als ketonen daarbij helpen, is dat een enorm voordeel."

Bekijk het originele bericht