Geoghegan Hart: 'Alles is politiek'

Tao Geoghehan Hart is niet zomaar een renner. De Giro-winnaar spreekt zich graag en vaak uit voor meer diversiteit in de wielersport en heeft een uitgesproken hekel aan racisme. "Alles is politiek. Ook de sport", zegt Hart tegen The Guardian.
Hart

Hart is het dan ook hartgrondig oneens met voetballer Zlatan Ibrahimovic, die vorige week liet weten dat atleten zich vooral bezig zouden moeten houden met datgene waar ze zo goed in zijn: namelijk sporten. "Als we geen meningen en persoonlijkheden willen in de sport, moeten we robots het tegen elkaar laten opnemen. Als supporter ben ik niet perse voor de beste renner, loper of speler. Ik supporter voor degene die mij het meest inspireert. Opkomen voor een goede zaak draagt daartoe bij", aldus Hart.

"Alles is politiek. We zitten hier met z'n allen in. Sommige mensen kunnen het zich helemaal niet veroorloven om politiek te zijn of niet, omdat deze zaken hun leven direct beinvloeden en dat van hun familie en vrienden. Ik vind dus dat politiek ook zeker in de sport thuishoort", vervolgt hij.

Hart liet eerder al weten dat hij een renner zal sponsoren om de raciale diversiteit in het peloton te vergroten. Deze renner zal vervolgens uitkomen voor de beloftenploeg Hagens Berman Axeon van Axel Merckx, de ploeg waar Hart eerder al voor uitkwam. "Ik verafschuw racisme. Ik wil het beste voor alle mensen ter wereld. Sport zou een afspiegeling moeten zijn van talent, diversiteit en ongelooflijke persoonlijkheden over de hele wereld."

Laatste nieuws