UCI-commissaris geeft uitleg over fotofinish Gold Race: 'Vertekend beeld tv-camera'

De Amstel Gold Race eindigde met een zelden gezien verschil. Na uitgebreid bestuderen van de fotofinish, bleek Wout van Aert net iets sneller dan Tom Pidock, terwijl de tv-beelden iets anders leken te vertellen.

UCI-commissaris geeft uitleg over fotofinish Gold Race: 'Vertekend beeld tv-camera'

Daarnaast bestaat de finishlijn ook nog eens uit twee brede witte strepen en een zwarte. Waar ligt de finish nu precies? Jempi Jooren, UCI-commissaris, vertelt in Het Laatste Nieuws hoe dat zit: "De finishlijn bestaat uit een witte lijn van 32 centimeter breed, dan volgt een zwarte lijn van vier centimeter en daarna weer een witte lijn van 32 centimeter", legt hij uit.

"De eindmeet is de loodlijn die haaks staat op het einde van de eerste witte lijn van 32 centimeter. Die lijn wordt loodrecht naar beneden getrokken van de voorkant van het wiel dat de finishlijn overschrijdt."

Het was dus Pidcock zijn voorwiel dat net wat eerder dat punt passeerde dan die van Van Aert. Om een goede uitslag op te maken is het dus belangrijk dat de apparatuur juist staat opgesteld. Zo wordt discussie voorkomen, stelt Jooren. "Je kunt de fotofinish een beetje plaatsen zoals je zelf wilt. Het is geen geijkt toestel, het wordt voortdurend gemanipuleerd. Je kunt goochelen met de meet. Ik heb vijftien jaar op het plaatsen van de fotofinish toegezien. Dat moet echt millimeter-precies gebeuren."

Fotofinish versus tv-camera

Juist daarom kan het beeld van tv-camera's ook zo vertekenen. Die camera's worden niet met dezelfde precisie neergezet. Daarbij komt ook nog dat deze camera's een soort breedhoeklens hebben en dat geeft vaak een vertekend beeld, legt hij uit. "Ik dacht ook dat Pidcock won, daar had ik mijn hand voor in het vuur gestoken. Maar de finishfoto toonde aan dat het anders was. Het verschil moet een paar millimeter zijn, misschien was het een centimeter. Een finishfoto werkt met pixels. Een verschil van minder dan een millimeter kan je op die pixels niet zien."

Volgens Jooren kostte het daarom de nodige tijd om een winnaar aan te wijzen. Ook moeten de coureurs de mogelijkheid krijgen om de finishfoto met eigen ogen te bekijken.