In 2018 was Bennett als eens kopman in de Giro d’Italia. Hij werd toen achtste. “Het liep niet lekker dat jaar”, blikt hij terug. “Ik had mechanische pech in de tijdrit en op de Zoncolan en in de laatste week werd ik ziek. Ik begon goed en in de eerste helft van de koers lag ik op schema om op het podium te eindigen. Het zat me niet mee, maar ik denk dat ik nu terugkeer als een andere renner dan in 2018.”
Dit jaar is de 31-jarige renner dus weer kopman in een grote ronde en ondanks dat het geel in de Tour dit jaar wederom het belangrijkste doel is van zijn ploeg, zien we Bennett in juli niet terug in La Grande Boucle. Hij legt ons uit waarom. “Het was een lastige keuze, ook omdat ik niet per se voor m’n eigen kans wilde gaan rijden. Ik vind het namelijk echt leuk om onderdeel uit te maken van het team dat de Tour wil winnen en dat ga ik ook echt missen. De belangrijkste reden waarom ik voor de Giro kies, zijn de Olympische Spelen. Het parkoers en omstandigheden in Tokio bieden echt mogelijkheden voor me. Het is er warm en dat is beslist geen nadeel voor me. Een goed resultaat moet mogelijk zijn voor me, maar ik ken mezelf. De inspanningen tijdens de Tour, de reis naar Japan en de jetlag gaan mij niet goed doen.”
“Waarom ik zo graag naar de Spelen wil? In Nieuw-Zeeland kennen ze alleen maar de Tour en de Spelen. Ik kan niet voor de Nederlanders spreken, maar in Nieuw-Zeeland is Olympisch kampioen worden groter dan wereldkampioen worden. Ik denk dat het bij jullie andersom is. Mensen die het wielrennen echt kennen weten wel dat de Tour winnen moeilijker is dan Olympisch kampioen worden, de Tour wordt ook belangrijker gevonden. Maar in Nieuw-Zeeland is de Olympisch kampioen discuswerpen net zo’n groot atleet als de Olympisch kampioen wielrennen. Daarom wil ik dus de Giro rijden, omdat ik het goed kan combineren met de Spelen.”
Jumbo-Visma in de Giro is wel een ander team dan in de Tour en dat beseft de Nieuw-Zeelander ook. De verwachtingen gaan minder hoog zijn dan in Frankrijk en Bennett zal in Italië minder geviseerd worden dan Roglic. "Als je ons Giro-team vergelijkt met het team dat de Tour gaat rijden, dan zijn het geen supersterren. Maar het zijn wel erg goede renners."
"Neem David Dekker, die wordt echt nog onderschat en heeft de potentie om etappes te winnen. Tobias Foss is een steengoede klimmer. En dan is er Jos van Emden, die echt ontzettend goed reed in Parijs-Nice. Misschien zijn het niet de grote namen, en dat kan inderdaad een voordeel zijn, maar ik weet zeker dat we een sterke ploeg hebben."
Primoz Roglic
De Nieuw-Zeelander heeft een beetje de uitstraling laidback te zijn. Hij maakt zich niet snel ergens druk om. "Ik denk dat veel goede sporters die mindset hebben", relativeert hij echter. "Je hebt nou eenmaal te maken met teleurstellingen en daar moet je mee om kunnen gaan. Als je dat niet kunt, ga je dit leven niet lang volhouden. Ik vind vooruit kunnen kijken echt wel een kwaliteit en ook een belangrijke voorwaarde om succesvol te zijn."
"Primoz Roglic heeft veel ups, maar ook veel downs gehad", vertelt Bennett wanneer we opmerken dat Primoz Roglic bij uitstek iemand is die met teleurstellingen om kan gaan. De Sloveen won vorig jaar immers Luik-Bastenaken-Luik en de Vuelta, nadat hij op de voorlaatste dag met het verliezen van het geel in de Tour een enorme opdoffer kreeg te verweken. "Ik ben onder de indruk van zijn vermogen om daar mee om te kunnen gaan en snel de knop om te kunnen zetten. Dat past ook echt bij zijn karakter. De Tour was een enorme teleurstelling voor hem, maar zijn Tour was wel een stuk beter dan die van iemand die vijftigste werd hè? Je kunt ook stellen dat hij de Tour bijna won en dat is gewoon een geweldige prestatie."
Tom Dumoulin
Dat Primoz Roglic een kop van beton heeft, heeft de Sloveen meermaals aangetoond. Hij lijkt daarin een tegenpool te zijn van Tom Dumoulin, die van zijn hart beslist geen moordkuil maakt en twijfels ook openlijk uit. Toch vind George Bennett niet dat Roglic over een grotere mentale kracht, om het zo maar uit te drukken, beschikt dan Dumoulin. "Ik weet ook niet of ik het zo zou noemen. Ik zou het eerder een ander perspectief noemen. Tom bekijkt het op een andere manier en is zich meer bewust van de druk die op hem ligt en hij laat zich ook meer beïnvloeden door media en fans."
"Primoz legt dat gewoon naast zich neer. Ik weet niet of ik dat als mentaal sterker of zwakker zou karakteriseren, maar het is overduidelijk dat iets je meer beïnvloedt wanneer je je ergens wat van aantrekt."
"Ik denk ook wel dat het lastig is als Nederlander hoor. Ik kan het alleen maar vergelijken met Nieuw-Zeeland, maar ik denk dat je in Nieuw-Zeeland veel meer gesteund wordt als sporter. Ze vinden het maar al te mooi wat je doet. De afgelopen Tour de France was de slechtste die ik ooit reed."
"Ik was echt shit en dat kwam omdat ik geblesseerd was. Ik ging de eerste dag al onderuit en worstelde me met gebroken ribben en kapotte schouder door de Tour heen. Het feit dat Nieuw-Zeelanders het mooi vonden om me daar te zien en me complimenteerden, frustreerde me. Ik dacht alleen maar: ‘Waar hebben ze het in godsnaam over?’ Misschien ben ik wel een beetje Nederlands geworden, haha."
"Ik heb trouwens geen idee of Tom terugkomt. Ik zou je het ook echt niet kunnen vertellen. Hij moet gewoon doen waar hij gelukkig van wordt. Als wielrenner heeft hij veel bereikt, maar als hij gelukkiger wordt van niet een wielrenner zijn, moet hij vooral niet een wielrenner zijn. Als zijn leven beter wordt door een comeback, dan verwelkomen we hem met open armen natuurlijk. Ik heb een goede relatie met Tom, ik mag hem graag en natuurlijk missen we hem als ploeggenoot."
Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- Cor Vos