Fransen zoeken vrouw die val veroorzaakte: '1500 euro boete'

Opi en Omi blijven de gemoederen bezighouden. De Fransen zijn op zoek naar de vrouw die de enorme valpartij tijdens de eerste etappe veroorzaakte. Pierre-Yves Thouault, vice-directeur van de Tour, legt uit waarom.

Fransen zoeken vrouw die val veroorzaakte: '1500 euro boete'

"We willen de vrouw, die zich zo slecht gedroeg, aanklagen", vertelt Thouault tegen het Franse persbureau AFP. "We doen dat zodat de kleine minderheid, die zich zo gedraagt, het niet verpest voor iedereen."

"Het lijkt alleen een lastige zaak te worden, want de vrouw was alleen en de tv-beelden zijn niet scherp genoeg om haar te identificeren. De veiligheidsregels moeten in acht genomen worden. Dus niet de weg oversteken en geen selfies maken. Ik vind deze houding echt idioot", is hij fel. "De Tour moet een feestje zijn voor iedereen."

Boete

De vrouw riskeert (mits ze gevonden wordt natuurlijk) een fikse boete. Wanneer ze het onopzettelijk deed, moet ze 1.500 euro aftikken. Bij het opzettelijk verstoren van de Tour en de renners ten val brengen, is de straf een stuk hoger weet Het Nieuwsblad. 15.000 euro en een jaar cel. Ook kan ze een straf krijgen wanneer Jasha Sütterlin, die moest opgeven dankzij de valpartij, aangifte doet.

Toch wordt de soep meestal niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. In het verleden is het vaker gebeurd dat renners ten val kwamen dankzij toeschouwers. Drie jaar geleden overkwam het Vincenzo Nibali. Hij deed aangifte, maar tot actie van de Franse politie kwam het nooit.