Lars van der Haar bevestigt hoogvorm met zege in Tabor: 'Het leven is goed'

Lars van der Haar heeft een week na de EK-titel ook de wereldbekercross van Tabor weten te winnen. De Nederlander klopte Eli Iserbyt en Quinten Hermans op overtuigende wijze.

Haar

De mannenkoers was niet heel anders dan die van de vrouwen, want ook bij de mannen bleek het moeilijk om een verschil te maken op het snelle parkoers in Tabor. Het was Lars van der Haar die in de beginfase als een bezetene te keer ging, maar de Europees kampioen kon niet voorkomen dat halfweg koers een omvangrijke kopgroep samenkwam. De namen: Aerts, Vanthourenhout, Van der Haar, Iserbyt, Bastaens, Sweeck, Hermans en Van Kessel.

In de vijfde ronde probeerde Vanthourenhout een kloof te slaan. Dat lukte toen hij samen met Aerts en Iserbyt over de balkjes sprong, maar in het vervolg van de race konden ook de andere vijf renners weer aansluiten. En zo draaide het uit op precies dezelfde koers als bij de dames. Op het moment dat Iserbyt eens doortrok, moesten Sweeck, Van Kessel en Bastaens de rol wel definitief lossen vooraan en werd duidelijk dat het tussen vijf renners zou gaan.

In de slotfase bleef Van der Haar de rest onder druk zetten en dat kostte uiteindelijk Vanthourenhout en Aerts net voor de slotronde de kop. Iserbyt en Hermans zaten ook niet strak op het wiel van de Nederlander, die maar bleef versnellen en net als vorige week op het EK aantoonde in topvorm te steken. Waar Iserbyt in de laatste ronde over de balken vloog, stapte Van der Haar wel af. Dat kostte zeker twee seconden, maar de Belg wist het gat net niet te overbruggen en zag Van der Haar weer geleidelijk uitlopen en uiteindelijk zegevieren.

Van der Haar was vanzelfsprekend zeer tevreden. "Ik ging met veel vertrouwen naar hier. Zeker na Niel. Ik heb hier naartoe gewerkt en wilde net als op het EK goed zijn in Tabor. Ik was ontevreden dat ik niet kon springen over de balkjes. Ik heb het geprobeerd in de verkenning en het lukte een paar keer, maar uiteindelijk was het niet goed genoeg. Daardoor werd het moeilijk, maar ik ben blij dat ik heb kunnen winnen. Waarom het nu allemaal goed valt? Geen idee, het leven is goed."

Cyclocross
  • Cor Vos