Eén aanval is genoeg voor Iserbyt in Merksplas: 'Ik denk dat ze die manoeuvre in de Formule 1 een race incident noemen, hè'

Eli Iserbyt heeft de Superprestige-manche van Merksplas op zijn naam geschreven. Na weer een spannende cross had hij aan één aanval genoeg.

Iserbyt

De beginfase van de Superprestige van Merksplas werd gekenmerkt door het hoge tempo van Ryan Kamp. De Nederlandse belofte ging flink te keer, waardoor de eerste scheuren meteen ontstonden. Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Toon Aerts en Quinten Hermans waren op de afspraak, maar Lars van der Haar miste de slag. De Europees kampioen kon samen met Corné van Kessel in de vierde ronde bijna weer terugkeren. Daardoor waren halfweg koers nog zeven renners in de race om de zege.

Voor Sweeck was de samensmelting een signaal om eens stevig door te trekken. De renner van Pauwels Sauzen maakte een zeer comfortabele indruk en door een foutje van Hermans kregen hij en Aerts een klein gaatje. In het vervolg wisten Hermans en Iserbyt toch terug te keren en zelfs Van der Haar kwam na zijn slechte start langzaamaan definitief terug in de koers. Met het ingaan van de zesde van tien rondes keerde Van der Haar terug, maar hij moest wel duidelijk even herstellen van zijn inspanning.

De vijf gaven elkaar weinig toe, al bleef Van der Haar lang op een aantal meter hangen en verloor hij uiteindelijk definitief de aansluiting. In de achtste ronde was het Iserbyt die voor het eerst eens echt doortrok. Aerts zat op de limiet in zijn wiel, maar Iserbyt maakte op een technische passage een foutje waardoor hij viel. Terug op de fiets nam hij direct weer de kop met een gevaarlijke manoeuvre bij Aerts en ging hij weer ten aanval.

De concurrentie stond meteen weer onder druk en Iserbyt ging de slotronde in met een kleine voorsprong. Die voorgift op Hermans bleef uiterst klein, maar Iserbyt maakte geen fouten en boekte zijn tiende overwinning van het seizoen. Tot zijn grote tevredenheid: "Er was veel wind, veel rechtdoor. De rest wilde een harde wedstrijd. Ik moest even aan het ritme wennen."

"Ik zag Toon temporiseren nadat ik een foutje maakte na mijn aanval. Ik wist dat ik er weer voorbij moest. Er was net plek voor die manoeuvre. Ik heb geen elleboog gezet. Het was wel een schuine kant, ik gleed een beetje naar beneden. Maar het was op het scherpst van de snede, want Quinten kwam ook terug. Ik denk dat ze dat in de Formule 1 een race incident noemen, hè."

Nieuws
  • Cor Vos