Cervélo presenteert nieuwe R5-CX crossfiets voor Van Aert en Vos

We schreven een tijdje geleden al over de nieuwe crossfiets van Cervélo, waarop Marianne Vos al twee wereldbekers wist te winnen. De fiets was toen nog niet officieel gepresenteerd. Vandaag is de fiets dan officieel voorgesteld door Cervélo, waardoor we er nu alles over weten. Wil je zelf zo'n fiets kopen? Dan zul je even geduld moeten hebben.

Cervélo presenteert nieuwe R5-CX crossfiets voor Van Aert en Vos
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

Cervélo valt meteen met de deur in huis. De R5-CX is er nu alleen nog voor de profs, Vos en Van Aert dus. Je zult tot de zomer van 2022 moeten wachten met je aankoop, want pas dan is de fiets beschikbaar voor consumenten. Momenteel is de R5-CX er dan ook alleen maar in maat 51 en 58, respectievelijk de framematen van Vos en Van Aert.

Vos reed dus al eerder op deze fiets en won de veldritten van Waterloo en Iowa. Van Aert maakt, ijs en weder dienende, zaterdag zijn wedstrijddebuut op de Cervélo, in de cross van Boom. Zoals de naam van de fiets al doet vermoeden is hij afgeleid van de R5 wegfiets, maar er zijn wel de nodige verschillen. Op basis van input van Vos en Van Aert uiteraard.

Zo is er gekozen voor trapaslagers met schroefdraad, een systeem dat eenvoudiger te onderhouden is. Daarnaast is de zadelpen op verzoek van Vos en Van Aert D-vormig. Dit heeft twee voordelen: meer comfort en de zekerheid dat het zadel recht blijft staan bij een valpartij. Een tweede zadelklem voorkomt dat het zadel gaat zakken.

Alle kabels lopen geheel binnendoor en de fiets is alleen geschikt voor elektronische schakelgroepen. Ook is er extra ruimte gemaakt bij de banden, zodat modder de boel niet blokkeert. Uiteindelijk gaat de fiets beschikbaar zijn in vier maten; 51, 54, 56 en 58 cm.

Materiaal
  • Cervélo