Allan Peiper: 'We geven Tadej zijn data niet vrij, omdat je sommige mensen toch nooit van je onschuld kunt bewijzen'
Tadej Pogacar heerst in de eerste weken van het seizoen als nooit tevoren en ook in de Tirreno-Adriatico heeft hij alweer de macht gegrepen.
Soms roepen de prestaties van Pogacar vragen op bij wielervolgers en media. Niet in de laatste plaats gevoed door het vrij schimmige verleden van zijn bazen Mauro Gianetti en Joxean Fernández Matxin. Ook al zijn er verder totaal geen aanwijzingen dat Pogacar iets verkeerd doet.
Allan Peiper, tot dit jaar sportdirecteur bij UAE Team Emirates en de man die Pogacar naar de zege in de Tour de France 2020 leidde, vindt het oneerlijk, vertelt hij tegen Bahamontes.
"Ik vind het unfair om iemand te beoordelen op basis van feiten van twintig jaar geleden", begint Peiper zijn verhaal. "Als we het verleden laten meespelen, gaan er niet veel ploegdirecteurs of mecaniciens overschieten. De mensen hebben zich aangepast aan de nieuwe waarden. Maar de verdachtmakingen zijn gebleven: iemand die goed reed, nam doping. En wie niet goed was, had een foutje gemaakt: die nam te veel doping, of te weinig."
Lees ook: Tadej Pogacar: 'Rit naar Le Grand Bornand was de beste dag uit m'n leven'
Peiper vervolgt met een voorbeeld. "Een tijdje was Decca Durabolin, aan anabool steroïde, populair. Maar je kreeg er een opgeblazen kop van. Dus iedereen met een ietwat rond gezicht, zat aan de Decca... Tja, sommige mensen kan je nooit van je onschuld overtuigen."
Volgens Peiper probeert UAE Team Emirates het daarom ook niet. Waar Team Jumbo-Visma openheid geeft in de cijfers van hun kopmannen, daar doet UAE Team Emirates dat niet. Al vertelde Pogacar in de Tour de France 2021 er wel voor open te staan om 'de data ooit openbaar te maken.'
Peiper daarover: "Omdat je sommige mensen toch nooit overtuigd geven we de data van Tadej niet vrij. Insinuaties krijg je toch. Als je écht iemand wil beschuldigen, vind je altijd wel iets in die cijfers om je gelijk te halen."
"Wist je trouwens dat Tadej zonder powermeter, maar op gevoel La Planche heeft beklommen? Vandaag willen sportwetenschappers allemaal een pacing starategy uitdokteren, maar ik ben sceptisch. Ik hoor de specialisten graag vertellen over de negative split (een langzamer eerste deel ten opzichte van het tweede deel van je tijdrit, red.), maar de tijd die je weggeeft aan de start, krijg je nooit meer terug. Elke dag is ook anders: soms kan je lichaam niet de opgelegde wattages aan."
- Cor Vos