5 (Wilde) ideeën om de wielersport nóg leuker te maken!

Natuurlijk, de wielwereld is hartstikke aantrekkelijk met de huidige generatie, maar wij zouden graag nog wat aanpassingen zien.

Strade Bianche 2022

1) Strade Bianche terug naar het najaar

Helemaal dit jaar, met het WK al in augustus, is er eigenlijk geen toetje voor de grote mannen als Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Daarom willen we daar verandering inbrengen door Strade Bianche terug naar het najaar te brengen. De Italiaanse gravelkoers moet het startpunt worden van het Italiaanse najaar. Een week na het WK - in een normaal jaar, als het in september is.

2) Onderweg UCI-punten verdienen

In sommige Belgische koersen is de Gouden Kilometer geïntroduceerd. Zoiets moet ook in andere wedstrijden gewoonte worden. Hang er UCI-punten aan en wellicht dat dat een nog mooier koersverloop oplevert.

3) Tour de France-ontknoping eens in de tijd in Vlaanderen

Een ontknoping van een grote ronde in het hart van de wielerwereld: dat zou prachtig zijn. Het WK in Leuven van 2021 laten zien wat voor volksfeest er losbarst als er een grote wedstrijd (buiten de eigen koersen) in Vlaanderen wordt georganiseerd.

Wij zouden de twintigste etappe van de Tour de France dan ook graag eens in Vlaanderen zien. Geen lange bergetappe, maar een soort Ronde van Vlaanderen om de Tour nog eens op z'n kop te zetten. Eens in de tijd? Doe maar om de tien jaar.

4) De afvalploegentijdrit

De ploegentijdrit kennen we al in het wielrennen, maar wij pleiten voor de afvalploegentijdrit. Een race tegen de klok van 20 kilometer waar iedere renner 2,5 kilometer voor zijn rekening neemt en na hun beurt moet laten lopen.

5) Een UCI 40+ WorldTour

Dit is misschien wel het minst haalbare idee, maar wij zouden graag een 40+ competitie zien waarin oude helden uit de sport na hun carrière ook nog kunnen koersen. We zien ze nu veel 'uitbollen' op gravel, ook leuk natuurloijk, maar waarom niet ook wat wegkoersen voor de ouwe lullen?

Een competitie van de vijf monumenten (plus Strade Bianche & Amstel Gold Race) en van de drie grote rondes (5 dagen van pakweg 120 kilometer voorafgaand aan de etappes in grote rondes). Rijden in landenteams van vijf man. Over het financiële plaatje hebben we voor het gemak nog even niet nagedacht.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022