Valverde kent zijn rol bij Movistar en gaat zelfs meetrainen met de ploeg

Alejandro Valverde heeft na de Ronde van Lombardije definitief een punt achter zijn carrière gezet. Toch blijft de 42-jarige Murciaan actief in de wielerwereld.

Giro di Lombardia 2022

Valverde reed een waanzinnig palmares bijeen met onder meer een wereldtitel, Vuelta eindzege en 4 keer Luik-Bastenaken-Luik. Van enig verval was er nooit sprake. De Murciaan bleef tot op zijn 42e mee strijden op het hoogste niveau. Zo werd hij in zijn laatste seizoen nog tweede in de Strade Bianche en in de Waalse Pijl.

Valverde kondigde eerder al aan na zijn carrière actief te willen blijven in de wielerwereld. In een gesprek met het Spaanse AS vertelt hij bij Team Movistar een rol te zullen opnemen ergens tussen de renners en het management. Hij zal bijvoorbeeld in de ploegwagen zitten tijdens de grote rondes, geen drie weken lang, maar vijf of zes dagen.

Boezemvriend Enric Mas is alvast overtuigd van de meerwaarde die Bala kan bieden. "Een renner met zijn ervaring kan in de ploegwagen of -bus heel interessant zijn op de moeilijke momenten, vooral dan in de wedstrijden die hij vaak won zoals Luik-Bastenaken-Luik of rittenkoersen".

Bovendien zal Valverde allesbehalve zijn fiets aan de kant zetten. El Imbatido gaat de Movistar renners vergezellen tijdens hun hoogtestages en wil graag deelnemen aan gravelraces. "Ik zal blijven trainen, maar niet zoveel als toen ik nog prof was".

Over de Tour van volgend jaar wil hij nog kwijt dat hij helemaal geen probleem heeft met het beperkt aantal tijdritkilometers. "Ik hoop dat Enric Mas het goed zal doen".

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2022