Wout van Aert na WK cross: 'Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden'

Mathieu van der Poel legde Wout van Aert erop in de sprint, maar ook in het begin van de koers zag de Belg enorm af.

World Championships Cyclocross 23 Men elite

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik ben enorm teleurgesteld, maar Mathieu heeft me vanaf de eerste minuut onder druk gezet. Het eerste halfuur van de cross heb ik enorm afgezien om het wiel te houden. Het had vervolgens weinig zin om iets te proberen, omdat ik voelde dat het niets zou uithalen."

Om er nadien met een wrange glimlach aan toe te voegen: "Ik heb voor mijn gevoel een beetje als een laffe wielrenner in het wiel gezeten."

Sprint

In de slotronde werd een aanval bij de balken verwacht van Van der Poel. "Ik versnelde voor de balken", aldus Van Aert. "Ik was wel verrast dat Mathieu niet ging. Ik zat de hele koers in mijn hoofd: ik wil als tweede de finishstraat opdraaien. Alleen toen ik de kop werd opgedrongen, had ik geen plan meer. Dat hoort bij de koers."

Met een enorme versnelling pakte Van der Poel vervolgens zijn vijfde wereldtitel in het veld. Al maakte Van Aert naar eigen zeggen een foutje. "Ik denk dat Mathieu de sterkste was vandaag, maar dat wil niet zeggen dat ik niet had kunnen winnen. Achteraf had ik meer kans gehad als ik meteen na de bocht had aangezet. Dat is een fout geweest van me."

Geen categorie
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023