Wat is Jumbo-Visma dit jaar van plan met Olav Kooij? 'Als hij er na de laatste keer Kemmelberg bijzit, gaan we voor hem'

Nog geen grote ronde dit jaar voor Olav Kooij, maar hij krijgt wel een uitgebreider en uitdagender programma dan vorig jaar.

Paris Nice 2023

Niet Wout van Aert, Primoz Roglic of Jonas Vingegaard waren vorig jaar zegekoning van Jumbo-Visma, maar Olav Kooij. Gisteren pakte hij na al een hoop ereplaatsen te hebben verzameld z'n eerste zege van het seizoen in Parijs-Nice.

Wat zijn de plannen met de sprinter? Merijn Zeeman legde het uit in onze seizoengids. Doordat Jumbo-Visma voor de eindzege gaat in grote rondes is er voorlopig geen plaats voor sprinter Olav Kooij in een koers van drie weken.

Zeeman noemt de Zuid-Hollander een van de grootste dilemma’s binnen de ploeg. "Sprinters willen zo snel mogelijk winnen in Parijs. Ik herken hetzelfde bij Olav als bij andere sprinters waarmee ik werkte. Onze kernboodschap naar hem is dat wanneer hij de beste sprinter ter wereld wil worden, hij zich zal moeten focussen op beter worden. Niet alleen op winnen."

Kooij rijdt momenteel in Parijs-Nice en zal nog mooie WorldTour-koersen rijden. "Hij gaat met onder andere Gent-Wevelgem een zwaarder programma rijden dan vorig jaar. We willen hem niet afremmen in zijn ontwikkeling, maar we willen hem ook niet verder pushen dan op dit moment nodig is. Hij is nog altijd pas 21 jaar. Hij moet zich concentreren op zijn ontwikkeling, want er komt ook nog ene Arnaud De Lie aan die hij achter zich moet zien te houden."

"Olav moet zich richten op zijn ontwikkeling, want ook ene Arnaud De Lie moet hij achter zich zien te houden."

Gent-Wevelgem

Het is nooit een optie geweest om Kooij te laten starten in een grote ronde, aldus Zeeman. Eerst willen ze binnen de ploeg zien hoever hij kan komen in een Gent-Wevelgem, waar Kooij in principe heengaat om te leren. "We zien hem daar niet als kopman, want daar hebben we anders renners voor. Maar ja, als hij er na de laatste keer Kemmelberg bijzit, gaan we voor hem."

Bij Jumbo-Visma zien ze meer dan alleen een sprinter in de Zuid-Hollander. "De twee WK’s bij de beloften zijn voor ons een eyeopener geweest wat betreft zijn veelzijdigheid, maar dat was belofteniveau, hè. Hij krijgt de kans om eerst te zien hoe het er in koersen als Gent-Wevelgem aan toegaat en hoe andere renners zich erop voorbereiden. Dat is de omgeving die je nodig hebt om beter te worden."

"Maar ja, als Olav er na de laatste keer Kemmelberg bijzit, gaan we voor hem."

Dat ze na de laatste keer Kemmelberg voor Kooij gaan, zou tot gefronste wenkbrauwen bij Van Aert kunnen leiden. Die kan het immers óók afmaken in de sprint. Zeeman zegt daar al op te hebben ingespeeld. "Als we dat soort beslissingen maken, ga ik meteen weer met Wout in gesprek om te vertellen dat we Olav meenemen. We maken de afspraak met renners dat het er onder de streep om gaat dat Jumbo-Visma wint. Of dat nu Wout of Olav is."

Dat is waar Jumbo-Visma voor staat. "Dat stralen de renners ook uit. Een aantal jongens neemt daarin het voortouw. Met hen praat ik nog vaker dan met andere renners. Tiesj Benoot is iemand die automatisch bezig is met alle neuzen dezelfde kant op krijgen, maar ook iemand als Koen Bouwman laat van zich horen."

Magazine
  • photo Luca Bettini/SprintCyclingAgency¬©2023