Interview | Matthew Dinham: 'December 2021 draaide ik mijn laatste dag als salesmedewerker bij een fietsenzaak'

Team DSM heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Tour de France. Een van de opvallende namen is die van Matthew Dinham.

La Flche Wallonne 2023 elite

Dit interview verscheen in Wieler Revue #1 van dit jaar!

Zuid-Afrika

"Ik begon fietsen leuk te vinden toen mijn vader trainde voor de Cape Epic in Zuid-Afrika. Mijn achtergrond ligt dan ook in het mountainbiken. Ik reed op mijn zevende wel al op de weg, maar ben het pas in 2019 écht serieus gaan nemen. Ik ben geboren in Zuid-Afrika. Mijn beide ouders komen ook uit Zuid-Afrika, maar op mijn elfde verhuisden we naar Australië.

"Daar waren meer werkmogelijkheden en betere scholen. Het was een flinke verandering, maar qua taal en cultuur zijn de twee landen met elkaar te vergelijken. Ik kon ook voor de Zuid-Afrikaanse ploeg uitkomen, maar ik moet zeggen dat Australië mijn thuis is."

Mountainbiken

"Ik ben vroeger nog nationaal kampioen mountainbiken onder elf jaar geweest in Zuid-Afrika. In die tijd volgde ik het wegwielrennen ook al, maar vooral de Tour de France. Toen ik naar Australië ging, begon ik het intensiever te volgen en besefte ik dat ik zelf ook talent heb op de weg. Langzaam begon ik te switchen. Ik wil me nu volledig focussen op de weg en de combinatie met mountainbiken is dan heel moeilijk."

"Ik rijd nog op mijn mountainbike, maar alleen voor mijn plezier buiten het seizoen. Ik heb ook een crossfiets, ja. Alleen is de crosswereld niet groot in Australië. Ik heb nooit echt de kans gekregen om het te doen, maar ik kijk er graag naar. Zeker als de toppers tegen elkaar strijden."

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

Sales

"Het is snel gegaan met mijn loopbaan. Toen ik in 2018 stopte met school, ben ik gaan werken in een fietsenzaak. Ik was van de sales en verkocht kinderfietsen, racefietsen en mountainbikes. In 2020 kon ik niet reizen vanwege Covid en toen ben ik meer gaan werken. Dan had ik in elk geval geld om te reizen als dat weer kon."

"Mijn laatste werkdag bij de fietsenzaak? Dat was waarschijnlijk in december 2021. Toen ik terugkeerde uit Europa heb ik er nog een paar dagen gewerkt. Ja, ik heb de nodige kennis van mijn fiets. Als mountainbiker word je ook een beetje een technerd. Als ik op school zat, ging ik regelmatig naar websites om de laatste artikelen over materiaal te lezen."

Type renner

"Mijn kwaliteiten liggen in het klimmen en hopelijk in het rijden van klassementen. Zeker op WorldTour-niveau moeten we nog precies uitzoeken in welke races ik kan presteren. Ik ben ook nog vrij nieuw in het wegwielrennen en als mountainbiker train je vooral de explosieve inspanningen. Nu ben ik vooral aan het werken aan mijn kwaliteiten op langere beklimmingen."

"Al komt dat ook met de jaren, want ik zal steeds meer inhoud krijgen als het goed is. De overstap van een continentale ploeg naar een WorldTour-formatie is groot. Ik krijg veel meer support dan ik gewend was en heb al de nodige verbeteringen doorgevoerd wat betreft training en voeding."

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023