Tour | Dag voor Mathieu van der Poel? Alles wat je moet weten over etappe 8: Libourne-Limoges

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Koersdirecteur Christian Prudhomme verwacht een sprint om de dagzege. Maar geen klassieke massasprint. “De ene sprint volgt de andere op, maar ze zijn niet hetzelfde. De finish ligt de meest explosieve renners die in staat zijn om een korte klim te kunnen opvlammen.”

De eerste 130 kilometer is overwegend vlak, maar vervolgens begint het op en af te gaan. Met de Côte de Champs-Romain (2,8 kilometer aan 4,8 procent) en Côte-de-Bussière-Galant (1,7 kilometer aan 5 procent) wachten twee cols die niet beslissend zijn, maar waar de explosiviteit van sprinters afgesneden kan worden.

De laatste twintig kilometer gaat het in een rotvaart naar Limoges, waar de laatste kilometer weer smerig omhoog loopt. Mathieu van der Poel zal gebrand zijn op de overwinning, want Limoges ligt twintig kilometer van Saint Léonard-de-Noblat, de plek waar zijn opa Raymond Poulidor tot diens dood woonachtig was.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.07 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.32 uur binnen.

Wielerhistorie

De achtste etappe finisht in Limoges. Een stad die zo’n tien jaar voor Christus is gesticht, maar in wieleropzicht vooral de geboorteplaats van Luc Leblanc. Een van de negen Franse renners die ooit de regenboogtrui droegen. Hoe deden de Franse wereldkampioenen het in het seizoen erna in de Tour de France?

Julian Alaphilippe kroonde zich in 2021 in Leuven tot wereldkampioen, maar was er vorig jaar niet bij na zijn zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Een jaar eerder droeg hij óók de regenboogtrui en zegevierde hij in de eerste etappe door iedereen erop te leggen in een heuvelrit naar Landerneau.

Laurent Brochard werd in 1997 wereldkampioen, maar in de Tour de Dopage maakte hij onderdeel uit van het besmeurde Festina-team. Leblanc zelf ontbrak in de Tour de France van 1995 vanwege het terugtrekken van de sponsor van zijn ploeg. Bernard Hinault won de Tour de France 1981 als wereldkampioen.

Toenmalig-wereldkampioen Jean Stablinski finishte de Tour de France van 1963 niet. André Darrigade won in 1960 als wereldkampioen één etappe en finishte zestiende in het eindklassement. Louison Bobet werd wereldkampioen in 1954 en won een jaar later de Tour de France. Antonin Magne was er in 1937 niet bij als wereldkampioen, terwijl Georges Speicher - wereldkampioen in 1933 - een jaar later vier etappes won in de Tour de France.

Trivia

De finish van de achtste etappe is getrokken in Limoges, dat bekendstaat om het lekkerste vlees van Frankrijk. Dat heeft te maken met het koeienras dat daar gefokt wordt: de Limousin-koe. Vernoemd naar de regio. Dat de smaak van de koe zo goed is, heeft ermee te maken dat de meeste koeien hun hele leven in de wei staan en geen stress kennen, schrijft men op Frankrijk.nl.

In Limoges is er zelfs een slagerswijk, waar slagers zich vroeger verzamelden. De straten lopen naar beneden waardoor het bloed van het rund makkelijk kon wegstromen. Tegenwoordig is het een hippe wijk waar je terechtkan voor een goede koffie of een stuk gebak.

Tour de France
  • Beeld: ASO