Tour | Mooie kans voor de vluchters! Alles wat je moet weten over etappe 10: Vulcania-Issoire

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De etappe tussen Vulcania en Issoire is een echte overgangsrit, op maat gesneden voor de renners die goed kunnen klimmen maar niet goed genoeg zijn voor het rijden van een klassement, of voor klassementsrenners die veel tijd verloren hebben in de eerste week.

Na de rustdag in Clermont-Ferrand zullen de aanvallers met het mes tussen de tanden aan de start staan. “Het gaat zwaar worden om in de vlucht van de dag te raken”, vertelt koersdirecteur Christian Prudhomme.

Wat wel een voordeel is voor de klimmers, is dat het vanuit de start heuvelop gaat. Daardoor wordt het minder een loterij. Al zijn de stijgingspercentages niet om achterover van te vallen. De rit door het Centraal Massief kent sowieso weinig zware bergen, maar het gaat wel de hele dag op en af.

Op zo’n 25 kilometer van de finish ligt de meest in het oog springende berg van de dag: de Côte de la Chapelle-Marcousse. Het is de laatste fase waar bergop een verschil gemaakt kan worden. De 4,2 kilometer aan 6,4 procent zijn zwaar genoeg om nog iets te forceren voor de beste renners in koers.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.19 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.44 uur binnen.

Wielerhistorie

Finishplaats Issoire werd in de Tour de France van 1983 twee keer aangedaan. In de veertiende etappe als aankomstplaats, in rit zestien als startplek. In beide ritten ging de overwinning naar een renner van Coop-Mercier-Mavic. Namelijk naar Pierre Le Bigaut en Michel Laurent.

Het mocht niet baten voor de sponsor, want het was het laatste jaar van de Mercier-ploeg. Een historische sponsor die al sinds 1939 verbonden was aan de wielersport. In 1969 kreeg de ploeg andere hoofdsponsors, maar Mercier - een fietsmerk - bleef met haar naam altijd verbonden aan het team. Grote namen die er ooit voor reden: Rik Van Looy, Rik Van Steenbergen en Antonin Magne.

De Mercier-ploeg staat echter vooral bekend als grote uitdager van Jacques Anquetil. Met eerst Louison Bobet en later natuurlijk Raymond Poulidor. Die laatste groeide uit tot hét gezicht van Mercier. Sterker nog, hij reed zijn hele carrière voor de ploeg. Van 1950 tot en met 1969 reed men in het kenmerkende paarse shirt met gele band. Juist ja, het shirt waarin Mathieu van der Poel in 2021 debuteerde in de Tour de France.

Als ode aan zijn toen al overleden opa reed Alpecin-Fenix in een replica van het fameuze Mercier-shirt. “Ik ben erg verheugd dat we op deze leuke manier een ultieme ode kunnen brengen aan hem”, sprak Mathieu van der Poel toen.

Trivia

De tiende etappe start in Vulcania, dat iets ten westen ligt van Clermond-Ferrand. De naam verraadt het al: Vulcania heeft een link met vulkanen. Het is namelijk het ‘Europese park voor vulkanisme.’ Een educatief pretpark en museum met als thema vulkanen. Het werd geopend in 2002.

Wat kun je er zoal doen? Er zijn films te zien over hoe drones een revolutie hebben teweeggebracht in het werk van vulkanologen en hoe het is rondom de meest actieve vulkanen ter wereld. Het pretpark is gegraven in een dertigduizend jaar oude lavastroom en heeft de vorm van een kegel.

Het park ligt in het hart van de Auvergne, dat bekendstaat als vulkaangebied. Een bezoek aan het Parc Naturel des Volcans d’Auvergne kan dan ook niet ontbreken als je deze regio bezoekt. Dit gebied is liefst 388.957 hectare groot met vulkanen, meren en allerlei andere interessante landschappen. Het park werd in 1977 aangelegd.

Tour de France
  • Beeld: ASO