Interview | Matteo Jorgenson over 'opvallende' naam: 'Mijn opa is geboren in Kopenhagen'

Matteo Jorgenson was op de Puy-de-Dôme zeer dicht bij een etappezege. De Amerikaan werd 500 meter voor de top bijgehaald.

Tour de France 2023 - stage 09

De renner van Movistar, die volgend seizoen als het goed is voor Jumbo-Visma rijdt, deed in de Wieler Revue-Tourspecial uitgebreid zijn verhaal. Het ging onder meer over de stad waar hij is opgegroeid: Boise, Idaho. Eén à twee keer per jaar keert hij terug naar de Verenigde Staten.

Het is een staat die bekendstaat om zijn aardappelteelt en vele natuurparken. Een ideale omgeving om te trainen zou je zeggen, maar dat nuanceert Jorgenson meteen. "Dat zou je inderdaad denken, omdat het landschap zó mooi is. Alleen fietsen op de weg is in Idaho amper te doen. Er zijn weinig wegen en de wegen die er zijn, zijn heel breed."

"Daarop is veel verkeer. Daarbij snappen automobilisten ook niet waarom je op een fiets over de weg rijdt. Je krijgt weinig respect. Alleen zijn er genoeg andere sporten die je goed kunt beoefenen in de buurt van Boise, zoals mountainbiken of skiën. Het is de staat met het hoogste percentage aan nationale parken. Het is een adembenemend gebied om in te wonen."

Deense roots

Toch klinken zijn voor- en achternaam allerminst Amerikaans. Hoe zit dat precies? Jorgenson moet lachen om de vraag. Vooral omdat hij ‘m verwacht had, want het is immers niet voor het eerst dat hij naar zijn naam gevraagd wordt. “Mijn voornaam is toevallig. Mijn moeder vond Matteo gewoon heel mooi. Ik heb dus geen enkel Italiaans bloed door mijn aderen stromen."

"Aan de familienaam Jorgenson kun je zien dat ik wél Deense roots heb. Mijn opa is geboren in Kopenhagen. Hij is als kind naar de Verenigde Staten geëmigreerd. In eerste instantie ging hij naar Michigan, maar van daaruit is hij naar Californië getrokken. Daar is mijn vader geboren. Zelf kwam ik ook ter wereld in Californië, maar toen ik zes maanden oud was zijn we naar Idaho verhuisd."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023