Tour | Franse feestdag in de bergen! Alles wat je moet weten over etappe 13: Châtillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Met zijn 136,5 kilometer is de etappe naar de Grand Colombier niet lang. Het is een afstand die geschikt zou zijn om oorlog te maken. Er is één probleem voor de sterke ploegen: het parkoers nodigt niet uit om de knuppel al vroeg in het hoenderhok te gooien.

De eerste 120 kilometer verloopt overwegend vlak met slechts één klim: de niet al te zware Col de la Lèbe (16,4 kilometer aan 3 procent). Na een afdaling rijden de renners via Culoz door naar een van de meest gevreesde beklimmingen van de Jura: de Grand Colombier.

Op deze klim legde Tom Dumoulin in 2020 een lead-out uit voor Primož Roglič, maar de Sloveen verloor vervolgens de sprint van Tadej Pogačar. De Grand Colombier is met 17,7 kilometer een lange beklimming, maar het venijn zit ‘m vooral in het begin.

Van de eerste zeven kilometer loopt liefst vier kilometer aan een stijgingspercentage van boven de negen procent. Renners die het verschil willen maken hebben daar de grootste kans, want vanaf dan neemt de moeilijkheidsgraad van de beklimming zienderogen af. Zes kilometer onder de top volgt nog een kilometer aan 9,3 procent, maar verder schommelt de stijging rond de 5 à 6 procent

Profiel

Beeld: ASO

Profiel Grand Colombier

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.19 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.42 uur binnen.

Wielerhistorie

Het is 14 juli. Oftewel de nationale feestdag van Frankrijk. Met de bestorming van de Bastille en de daaropvolgende Franse Revolutie veranderde Frankrijk van een absolute monarchie in een republiek. In heel Frankrijk is het feest met onder meer veel vuurwerk, maar een ruime eeuw eerder was dat niet het geval voor de familie van een van de beste Franse renners van begin vorige eeuw: Octave Lapize.

Hij overleed namelijk op 14 juli. Lapize kwam om het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin hij zich als vrijwilliger voor het leger had aangemeld. Lapize kwam terecht bij de luchtmacht vanwege de bewondering die hij had voor vliegenier en oorlogsheld Georges Guynemer.

Tijdens een vlucht werd Lapize aangevallen door vier Duitse machines en uiteindelijk neergeschoten. Hij was zwaargewond, en overleefde niet. Lapize vloog ook regelmatig op de fiets, want hij staat op de erelijst van onder meer Parijs-Roubaix (3x), de Tour de France en het kampioenschap van Frankrijk (3x).

Op de top van de Col du Tourmalet staat een standbeeld van Lapize. Hij kwam in 1910 als eerste boven op de monsterklim, die dat jaar voor het eerst op de route werd opgenomen. “Moordenaars”, riep Lapize toen naar koersdirecteur Jacques Goddet. Uiteindelijk was de koersorganisatie van de Tour de France alleen niet schuldig aan de dood van Lapize, maar een stel Duitse soldaten.

Trivia

Het Jura-gebergte staat misschien in de schaduw van de nog imposantere Alpen en Pyreneeën, maar de Tour de France trekt toch regelmatig naar de Jura. Zo ook tijdens de dertiende etappe. De Grand Colombier ligt weliswaar niet ver van de Alpen, maar wordt gezien als het zuidelijkste stuk van het Jura-gebergte. Met zijn 1531 meter is de Grand Colombier de hoogste berg van de streek Bugey. De berg is vanaf vier kanten op te fietsen.

De Grand Colombier is echter niet het hoogte punt van de Jura, dat aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland ligt. Het Jura-gebergte is zo’n 350 kilometer lang en zeventig kilometer breed. Aan de westkant loopt de Jura trapsgewijs, terwijl het in het oosten via een steile wand daalt. In het zuiden liggen de hoogste bergen. Het hoogste punt: de Crêt de la Neige (1718 meter).

Tour de France
  • Beeld: ASO